Életbe lépett a rezidens parkolási rendszer, még egy hónapig regisztrálhatják gépkocsijaikat a rendszerbe a lakótelepeken élők

Nyomtatóbarát változatPoslať e-mailom
Életbe lépett a rezidens parkolási rendszer, még egy hónapig regisztrálhatják gépkocsijaikat a rendszerbe a lakótelepeken élők

Dunaszerdahelyen június 1-jén életbe lépett az éjszakai lakótelepi parkolást szabályozó rendszer. Az ún. rezidens parkolási rendszerbe a lakók még egy hónapig regisztrálhatják a gépkocsijaikat. A regisztáltak számára ingyenes parkolók lesznek, míg a többiek ingyenes gyűjtőparkolókat vehetnek igénybe a lakóházuktól 2-300 méterre. Azoknak, akik nem regisztrálnak, és szeretnének a lakóházuk közelében parkolni, fizetniük fog kelleni.

 

Az önkormányzat biztosítani szeretné azt, hogy munkanapokon este a dunaszerdahelyiek könnyebben leparkolhassanak a lakhelyük közelében a lakótömböknél. A lakótelepi parkolási rendszer a hétköznap este 18 órától reggel  8 óráig tartó időszakot szabályozza majd. Napközben, illetve hétvégén továbbra is ingyenes, illetve nem regisztrációhoz kötött a parkolás.

 

Háztartásonként egy, illetve két autót lehet ingyenesen parkoltatni a lakóháznál

Az állandó lakhellyel rendelkező dunaszerdahelyiek két autóval ingyenesen tudnak majd parkolni a lakóházuk előtt. Az átmeneti vagy adminisztratív lakhelyre bejelentkezőknek egy parkolóhely lesz ingyenes. Ezzel is szeretnék ösztönözni azokat, akik Dunaszerdahelyen élnek, de nincs bejelentett állandó lakhelyük, hogy jelentkezzenek be hivatalosan. A háztartásonkénti további gépkocsik után óránkénti 50 centet kell majd fizetni. Akinek harmadik és negyedik autója van, illetve második és harmadik autója van átmeneti lakhely esetén, és nem akar fizetni, azok a kijelölt alternatív parkolóhelyeken tehetik le az autójukat ingyenesen. Nekik 2-300 métert gyalogolni kell majd.

A tervek szerint több parkolóhely felszabadul

Ettől az intézkedéstől azt reméli az önkormányzat, hogy több parkolóhely is felszabadul. A fizetős parkolási idősávot munkanapokon hétfőtől csütörtökig 18 órától következő nap reggel 8 óráig jelölték ki. Péntek este 18 órától vasárnap este 18 óráig ingyenes lesz a lakótelepi parkolás. Nem arról van tehát szó, hogy fizetős legyen az éjszakai parkolás, mint inkább az, hogy aki nem ott lakik, az fizessen. A dunaszerdahelyiek, ha egyik lakótelepről átmennek a másikra egy ismerőshöz látógatóba 18 óra után egy órán keresztül ingyen tudnak parkolni.

 

Személyesen és online is lehet regisztrálni

Személyesen az Erzsébet téri Üzleti és Tájékoztatási Központban, az épület hátsó szárnyának első emeletén a 101-es helyiségben, a parkolószolgálat irodájában lehet intézni a regisztrációt. Ehhez a gépkocsi műszaki engedélyére és személyazonossági igazolványra van szükség. Akik nem a saját gépkocsijukkal közlekednek, legyen az például cégautó, meghatalmazásra is szükségük van.

Az elektronikus regisztráció egy webshopon keresztül a www.rezidentneparkovanieds.sk oldalon történik.

Kék és fehér színnel jelölik a parkolókat

Kétféle színnel lesznek kifestve a parkolóhelyek. Lesznek kékkel és fehérrel kifestett parkolóhelyek. A kék parkolóhelyek lesznek a regisztrált rezidenseknek, tehát azoknak a lakosoknak, akik  be vannak regisztrálva. A fehér parkolók pedig olyan parkolók lesznek, amelyek bárki számára ingyenesen használhatóa. Ezekbe a parkolókba fognak kerülni azok az autók is, akik nem regisztrálhatnak be. Ezek az autók olyanok, amelyek meghaladják az 5,3 métert, és ezáltal nem beregisztrálhatóak.

A lakótelepeken már kihelyezték a parkolóórákat

Minden zónában legalább egy parkolóóra lesz. Aki nem rendelkezik regisztrációval, de szeretne a kék helyeken állni, a parkolóóráknál, illetve SMS-ben vagy egy applikáció segítségével tud majd parkolójegyet venni. A mozgáskorlátozottak kijelölt parkolóhelye megmarad, viszont nekik is regisztrálniuk kell.