2021-re is felfüggesztették a teraszadó fizetését Dunaszerdahelyen

Hírek a városból

Dunaszerdahelyen a városi önkormányzat a tavalyi évhez hasonlóan 2021-ben is a teraszadó-fizetés felfüggesztésével támogatja azokat a teraszokat működtető vállalkozókat, akik a koronavírus-járvány miatt nehéz helyzetbe kerültek. Az erre vonatkozó beterjesztést, amelyet Hájos Zoltán polgármester nyújtott be, a május közepén tartott ülésen hagyták jóvá a városi képviselők.

Ezt a megoldást azért tartotta méltányosnak a polgármester, mert a járványhelyzet miatt bevezetetett korlátozások arra kötelezték a teraszokat üzemeltető vállalkozókat, hogy nem nyithatják ki ezeket az egységeiket, ami nagy bevételkiesést okozott. A városi önkormányzat a 2021-es  teraszadó elengedésével igyekszik hozzájárulni a vendéglátósok adóterheinek mérsékléséhez, tehát az idén nem rója ki a vendéglátó ipari egységek által közterületen működtetett teraszok utáni helyhasználati díjat. Tekintettel arra, hogy a járványügyi megelőző rendelkezések miatt zárva tartottak a teraszok, a város legalább a saját hatáskörében igyekszik segíteni vendéglátósokon a nekik jelentős bevételkiesést okozó helyzeten. Mint ismeretes, a szükséghelyzet a napokban már megszűnt, de a rendkívüli helyzet továbbra is fennáll.       

Képviselői javaslatra végül az a döntés született, hogy azoknak a kávézó- és étterem-tulajdonosoknak engedik el az idén a közterület-használati díj fizetését, akiknek 2019.12.31-ig nem volt tartozásuk a várossal szemben vagy a tartozásukat 2021.06.30-ig rendezik. Mivel a 2021-es évre még nem történt meg a teraszadó kivetése, így az adó elengedésének gyakorlati kivitelezése nem okoz majd gondot.

/pve/