2021-re visszaemlékezve, 2022-ben reménykedve

Hírek a városból

Dr. Hájos Zoltán polgármester újévi gondolatai

Tisztelt Hölgyeim és Uraim! Kedves dunaszerdahelyiek!

Elérkezett a 2022-es esztendő, amely reményt és bizakodást hoz mindnyájunknak.

Még mielőtt a jövőbe tekintenénk, szükségszerűen visszagondolunk az óévre, a 2021-es esztendőre.

Egy évvel ezelőtt nagy reménnyel indultunk a 2021-es évnek, bíztunk abban, hogy a 2020-as esztendőben nagy riadalmat keltő koronavírus-járványon túljutunk, és a kutatók által kifejlesztett vakcina meghozza számunkra a szabadságot, és életünk visszazökken a régi kerékvágásba. A mindennapok azonban sajnos bebizonyították, hogy a várva várt megváltás nem következett be, hiszen a múlt év elején még többen betegedtek meg, mint azelőtt, sőt a mi közösségünk több tagját is elragadta a halál. Egyesek könnyebben kigyógyultak a kórból, mások, mint jómagam is, rendesen megküzdöttünk a Coviddal. Sajnos voltak, akik nem voltak elég erősek a koronavírussal szembeni küzdelemben.

Nemcsak a vírussal kellett felvennünk a harcot, hanem mindnyájunknak meg kellett küzdenie az antigéntesztelési és az oltási időpontok foglalása által okozott kihívásokkal is.

A kora nyári meleg időszak beköszöntével a vírus terjedése visszaszorult. Ismét úgy tűnt, hogy visszakaptuk a régi életünket, volt lehetőség rokonokkal, ismerősökkel, barátokkal találkozni. Lehetett tervezni és szervezni a nyári kirándulásokat, a kültéri sport- és kulturális rendezvényeket. Nem is akartuk elhinni, hogy a „szabadságunk“ rövid ideig fog tartani, hiszen a hűvös őszi időszak elérkeztével és a romló járványhelyzettel egyre több szigorítást vezettek be. Meglepően majdnem ugyanolyan helyzetbe kerültünk, mint a 2020-as évben voltunk, amikor még nem volt megfelelő oltóanyag a koronavírus ellen. Most, hogy a védőoltás létezik, és városunk, tágabb értelemben pedig a Csallóköz lakosainak 70% már be van oltva, nehezen tudjuk elfogadni, hogy ilyen jellegű szigorítás bevezetésére szükség van. Megértjük, hogy a kórházak és a kórházakban dolgozó orvosok és ápolónők leterheltek a koronavírussal megfertőzött betegek gyógyításával, ugyanakkor azt nehéz felfogni, hogy a XXI. században az emberek kevésbé hisznek az orvostudományban, mint azelőtt, hiszen az oltással háttérbe lehetett szorítani a fekete himlőt, a kanyarót és más súlyos, halált okozó megbetegedéseket. Most viszont sokan nem hisznek a koronavírus ellenszerében, amely ugyan nem jelent teljes védelmet, de mégis segít a betegeknek könnyebben túljutni a betegségen.

A mögöttünk hagyott év tele volt szenvedéssel, szomorúsággal, gyásszal, ugyanakkor volt benne felszabadultságból fakadó reménység, öröm, vidámság, a korlátozó intézkedések bevezetése miatt csalódottság, kétségbeesés, reménytelenség, düh és bizonytalanság.

A szokásoknak megfelelően az emberek az évek határán számot adnak az elmúlt időszakról, bizakodva és nagy reménnyel indulnak a következő esztendőnek. Így vagyunk ezzel mi is itt, Dunaszerdahelyen. Abban bízunk és reménykedünk, hogy az előttünk álló 2022-es év minden szempontból jobb lesz. Bízunk abban is, hogy akik eddig még nem oltatták be magukat, megteszik ezt, hogy közösen mihamarabb meg tudjuk fékezni és legyőzni a koronavírust. Reméljük, a kormány már nem vezet be megszorító intézkedéseket, amelyek nem jók sem a diákoknak, sem a vállalkozóknak, sőt senki másnak. A korlátozó rendelkezésektől feszültek és idegesek leszünk, kevésbé tudunk türelmesek és belátók lenni egymással szemben.

Kívánom Önöknek, magunknak, hogy legyen az új év valóban kedvező mindenki számára, adjon a jó Isten mindenkinek erőt, egészséget, találják meg a hétköznapok forgatagában a szépet, a jót, a boldogságot, legyenek szerencsések és sikeresek a tanulmányaikban, a munkájukban!

Mindenkinek boldog új évet kívánok!