55 éve nyílt meg az első bölcsőde Dunaszerdahelyen

Nyomtatóbarát változatPoslať e-mailom

Ötvenöt évvel ezelőtt nyitották meg az első dunaszerdahelyi bölcsődét. A jubileum alkalmából a nevelési intézmény mai és egykori munkatársai ünnepi találkozót szerveztek a városi nyugdíjasklubban, ahol visszaemlékeztek a kezdetekre és a közben eltelt öt és fél évtizedre.

 

Nagy Márta egykori bölcsődei alkalmazott ünnepi beszédében elmondta, hogy az első bölcsőde 1962-ben nyitotta meg  kapuit a Lenin utcában, a mai Fő utcán. Az első intézményt további hét követte, amelyek a város különböző pontjain kezdték meg működésüket. A 70-es, 80-as években 350 gyermek látogatta a dunaszerdahelyi bölcsődéket, ahol 70-80 alkalmazott dolgozott. A szülők akkor igénybe vették a szolgáltatást, mert a gyermekgondozási szabadság fél év volt. A gyermekszaporulat csökkenése és a gyermekgondozási szabadság meghosszabbítása miatt a 90-es években viszont csökkent a gyerekek száma a bölcsődékben.

 

A gyermekgondozási segélyt szabályozó törvényi változás miatt ma kevesebb gyerek jár bölcsődébe, ezért az igényeknek megfelelően ma már csak egy bölcsőde működik a Komenský utcában. Bíró Johanna, az intézmény igazgatója kiemelte, a bölcsőde ma két osztállyal működik. A kiscsoportban 12 gyermekről, a nagycsoportban pedig 13 gyermekről gondoskodnak.

 

"Önök anyák helyett anyák, nagymamák helyett nagymamák voltak"  - ezt hangsúlyozta Hájos Zoltán polgármester az ünnepi összejövetelen, ahol a bölcsőde mai és az egykori alkalmazottainak köszönte meg a gyerekekről való színvonalas gondoskodást. A résztvevőknek egy szál virágot és emléklapot adott át. A városi önkormányzat idén önálló jogalanyisággal ruházta fel a bölcsődét, továbbá modernizálják a Szociális Szolgáltatások Központjának épületét, amelyben a nevelési intézmény is működik. Az udvaron felújították a balesetveszélyes járdákat, most pedig az épület hőszigetelése történik.