Az idei városi díjakat közismert személyiségek kapták

Nyomtatóbarát változatPoslať e-mailom
Az idei  városi díjakat közismert személyiségek kapták

Az idei Szent György-napi ünnepségsorozat keretében került sor április utolsó napján a 2018-as városi díjak ünnepélyes átadására. A városi önkormányzat immár kilencedik alkalommal ismeri el azok érdemdús tevékenységét, akik sokat tettek Dunaszerdahely jó hírnevének öregbítésééért idehaza és külfödön. A dunaszerdahelyi díszpolgári címet az idén is odaítélték, hárman kaptak PRO URBE díjat, hárman polgármesteri díjban részesültek, ketten emléklapot kaptak. Díjazták továbbá a legjobb pedagógust és ifjúsági díjat is kiosztottak.

A díjakat ünnepi gálaműsor keretében Hájos Zoltán polgármester adta át A. Szabó László és Horváth Zoltán alpolgármesterek társaságában. A díjkiosztó ünnepségen városi képviselők is részt vettek, továbbá Bubniak Júlia, a Dunaszerdahelyi Városi Hivatal vezetője és a hivatal más vezető beosztású dolgozói. Nem hiányoztak a történelmi egyházak képviselői, a dunaszerdahelyi intézmények vezetői, a díjazottak családtagjai, ismerőseivalamint a testvérvárosok képviselői sem.

 

Az idei kitüntetettek névsorát a képviselő-testület egyhangúlag hagyta jóvá februári ülésén. A polgármesteri díjak odaítéléséről a polgármester döntött.

Dunaszerdahely Város Díszpolgára 2018

A „Dunaszerdahely Város Díszpolgára“ kitüntető címet 2018-ban Almási Róbert festőművész vehette át. A díjazott a díszpolgári oklevélen kívül szimbolikusan átvehette a város kulcsát is. Almási Róbert a Nyugat-Szlovákiai Képzőművészek Szövetségének elnökeként kiállítások rendszeres szervezője, mint például a SZALON, az Erato és a Más táj. A festőművész a dunaszerdahelyi Kortárs Magyar Galéria kuratóriumának, valamint az ART Flexum mosonmagyaróvári művészek szövetségének is a tagja. A fiatal művészek képzését, pályakezdését nemzetközi művészeti szimpóziumok szervezésével támogatja.

Pro Urbe városi díj 2018

Pro Urbe városi elismerében idén hárman részesültek, három különböző kategóriában:a társadalmi élet, a kultúra és a sport területén.

Banyák Istvánt szólították először a színpadra, aki messze földön híres cigányprímásként közismert személyiség. Pályafutása során sokat zenélt külföldön is, de már nyugdíjas zenészként alakította meg a Roma Muzsikusok Polgári Társulását, amelynek fő feladata a fiatal roma tehetségek segítése. A társulás 2004-ben felélesztette Dunaszerdahelyen a Bihari János emlékünnepséget, 2005-ben pedig szobrot állíttatott Bihari János prímás tiszteletére, majd megalakította a Bihari János Együttest. Banyák István jelenleg ezt 6 tagú cigányzenekart vezeti.

Pro Urbe díjat vehetett át Ráchela József, a Dunaszerdahelyi Sakk Klub vezetőedzője a sport területén elért eredményeiért. A mesteredző immár 35 éve tanítja sakkozni a dunaszerdahelyi és a környékbeli fiatalokat. Szlovákiában jelenleg 27 nemzetközi mester van, akik közül öten városunkban váltak ismert és kiváló sakkozóvá, valamennyien Ráchela József tanítványai. Vezetésével a Dunaszerdahelyi Sakk Klub A-csapata háromszor lett bajnok a szlovák extraligában, 3-szor pedig a dobogó második helyén végzett. A Klubcsapatok Európa Kupájában a kiválónak számító 10. helyet szerezték meg a dunaszerdahelyi sakkozók.

Szintén Pro Urbe díjjal tüntették ki Világi Oszkárt a társadalmi élet területén kifejtett munkásságért. Jogászdoktori címet a Pozsonyi Comenius Egyetem Jogi Karán szerzett, majd 1990–1992 között a Csehszlovák Szövetségi Gyűlés képviselője volt. 2002 óta a SLOVNAFT és a MOL stratégiai partnerségét és integrációját előkészítő munkacsoport tagja. 2006 márciusától a SLOVNAFT vezérigazgatója. A 2012-ben megalapított Szlovák-Magyar Kereskedelmi és Iparkamara elnöke. Világi Oszkár lokálpatrióta, aki ezer szállal kötődik a városhoz. Szívén viseli a város társadalmi, kulturális és sportéletét. 2014 óta a DAC futballklub többségi tulajdonosa. 4 éve fejleszti a klubot, nagy hangsúlyt fektetve az utánpótlás-nevelésre is. Soha nem látott infrastrukturális fejlesztés példája a DAC Akadémia és a befejezés előtt álló MOL Aréna.

Pro Urbe Juvenis 2018

Kiosztották a Pro Urbe Juvenis kitüntetést is, ezt olyan 26 évnél fiatalabb személy kaphatja, aki a város hírnevét a tanulmányi, alkotói, sport-, kulturális, oktatási, nevelési, tudományos vagy társadalmi területén elért eredményeivel öregbíti. E díjat 2018-ban Csiba Dávid kapta a sport területén elért eredményeiért. Csiba Dávid a dunaszerdahelyi sportgimnázium 4. osztályos diákja. Középiskolás kora óta részt vesz hazai és nemzetközi versenyeken. Számos aranyérmet és dobogós helyet szerzett junior és felnőtt kategóriában egyaránt. 2016-tól a  szlovák karate válogatott tagja U21 kategóriában. Megszerezte a  Shito-ryu karate mesteri 1. dan övfokozatát is. Idén Zsolnán a szlovák bajnokságban kiharcolta a részvételt a  2018-as olaszországi Shito-ryu karate Európa bajnokságra.

Polgármesteri díjak és emléklapok 2018

Hájos Zoltán polgármester az idén három Polgármesteri díj adományozásáról döntött. Ezt az elismerést olyan személyek, vagy csoportok kaphatják, akik kimagasló eredményeket értek el a tudomány, a technika, a művészetek, a sport és az oktatásügy terén, életmentő, vagy vagyonmentési akcióban vettek részt, munkásságukkal a város érdekeit szolgálták, öregbítették jó hírnevét idehaza és külföldön, valamint a Janský Emlékplakett arany fokozatával rendelkező véradók.

2018-ban Polgármesteri díjat vehetett át Hodossy Gyula, a Lilium Aurum Könyvkiadó igazgatója a társadalmi, kulturális és irodalmi életben végzett szervezői munkájáért. Az ő nevéhez fűződik a Szlovákiai Magyar Cserkészszövetség megalakítása, a Cserkész, illetve a Katedra című lapok elindítása, továbbá a Katedra Alapítvány, valamint a Vámbéry Polgári Társulás létrehozása, a Vámbéry Irodalmi Kávéház rendezvényeinek szervezése. A díjazott a Szlovákiai Magyar Írók Társaságának elnöke, a LILIUM AURUM Könyv- és Lapkiadó igazgatója és a Vámbéry Polgári Társulás igazgatója. Elévülhetetlen érdemeket szerzett Vámbéry munkásságának bemutatásával a Vámbéry Napok és a Vámbéry Konferencia szervezőjeként. Több verseskötete is megjelent. Munkássága elismeréseként 2001-ben a Márai Sándor Alapítvány Nyitott Európáért Díjával tüntették ki, 2004-ben megkapta a Partium Díjat.

Hájos Zoltán polgármester az idén Polgármesteri díjban részesítette a Krpčiarik gyermek néptáncegyüttest a kultúra területén elért eredményeiért. A díjat a csoport nevében Michaela Andruchová, a tánccsoport vezetője vette át. A Krpčiarik gyermek néptáncegyüttes a dunaszerdahelyi Jilemnický utcai szlovák tanítási nyelvű alapiskola tánccsoportja. Tavaly ünnepelték fennállásuk 10. évfordulóját. A néptánccsoport a hagyományos szlovák folklórt népszerűsíti. Rendszeresen fellép a város és a járás kulturális rendezvényein, állandó szereplője a Duna Menti Tavasznak. A néptáncegyüttes repertoárjában liptói, felső-garammenti és Trencsén környéki táncok szerepelnek.

Harmadikként Zsigmond Tibor, a Csallóközi Múzeum igazgatója vehette át a Polgármesteri díjat a kultúra népszerűsítése területén elért eredményeiért. A díjazott a prágai Károly Egyetemen szerzett történész oklevelet, majd doktori címet. 1986. szeptember 1-től a dunaszerdahelyi Csallóközi Múzeum munkatársa lett; történészként az intézmény történeti gyűjteményét gondozta, valamint a régió legújabb kori történelmét kutatja. Több tanulmánya jelent meg a Dunaszerdahelyi járás, illetve Csallóköz településeiről. A Dunaszerdahely történetét feldolgozó Édes otthon című tanulmány, valamint a járás falvairól áttekintést nyújtó A Csallóköz szívében és az Aranykert közepén című enciklopédiák társszerzője. Zsigmond Tibor 19 éve áll a dunaszerdahelyi Csallóközi Múzeum élén. A városunk egyik fontos kulturális intézményének vezetőjeként a műszaki felszereltség korszerűsítésére törekszik.

Hájos Zoltán polgármester ebben az évben két polgármesteri emléklap odaítéléséről is döntött: Gúgh Béla nyugalmazott pedagógus, valamint Helena Czafiková, a Dunaszerdahelyi Rekreációs, Testnevelési és Sportklub vezetője vehette át.

Helena Czafiková sport iránti szeretete régi keletű, atletizált, asztaliteniszezett, úszott, korcsolyázott és versenyszinten tornázott. 1974 óta tornaedzőként tevékenykedik, valamint évtizedek óta a Dunaszerdahelyi Rekreációs Testnevelési és Sportklub elnöke. Sportrendezvények aktív szervezője, Dunaszerdahelyen minden évben megrendezi az óvodások sportnapját és a jégkarnevált. Emellett a mai napig különböző szakköröket vezet.

Gúgh Béla napjainkban is aktív vezetőségi tagja a Csemadok városi szervezetének. A Nyitrai Pedagógiai Kar magyar-szlovák nyelv szakán végzett.  1984 szeptemberében került a Dunaszerdahelyi Hviezdoslav Utcai Magyar Tanítási Nyelvű Alapiskolába, a mai Vámbéry Alapiskolába, ahol először pedagógusként, majd 1990-től 1997-ig igazgatóként dolgozott. Dunaszerdahelyen aktívan bekapcsolódott a közéleti tevékenységbe is. 1998-tól 2016-ig a Szlovákiai Magyar Pedagógusok Szövetsége Területi Választmányának elnökeként a pedagógusok szakmai továbbképzését segítette.

Az Év pedagógusa 2018

Többéves hagyomány, hogy a város díjaival egyidőben adják át az Év pedagógusa elismerést is. A díjat idén a szakma Borbély Diana óvopedagógusnak ítélte oda, aki a Nyitrai Konstantin Filozófus Egyetemen óvodapedagógiát végzett, majd a komáromi Selye János Egyetemen szerzett magiszteri titulust. 2004-től a dunaszerdahelyi magyar tannyelvű Benedek Elek óvoda igazgatónője. 2015-től a Selye János Egyetem Tanárképző Karának Óvó- és Tanítóképző Tanszékén adjunktusként tevékenykedik. Rendszeresen szakmai továbbképzéseket szervez óvodapedagógusok számára, valamint publikációs tevékenysége is jelentős.

A legnépszerűbb pedagógus elismerés

Az idén is szavazhattak a jelenlegi diákok, a volt tanítványok és a szülők arról, hogy ki a legnépszerűbb pedagógus a városban. A legutolsó fordulóba 5 pedagógus került: Vörös Rozália, Fodor Mária, Nagy Andrea, Borbély Diána és Kálmán Miklós. A jelöltek közül a legtöbb szavazatot Fodor Mária, a Kodály Zoltán alapiskola pedagógusa kapta, így 2018-ban ő lett az Év pedagógusa díj közönségdíjasa. Az elismerést Antal Ágota városi képviselő A. Szabó László alpolgármester adta át. /pve/