Dunaszerdahely zajvédő falakat szorgalmaz a városunkat délről elkerülő R7-nél

Nyomtatóbarát változatPoslať e-mailom
Dunaszerdahely zajvédő falakat szorgalmaz a városunkat délről elkerülő R7-nél

Az R7-es gyorsforgalmi út Ollétejed és Albár közötti szakaszán várható környezeti hatásokról készített jelentés nyilvános megvitatására hívott össze fórumot a Nemzeti Autópálya-kezelő Társaság (NDS), amelyet szeptember 17-én Egyházkarcsán tartottak meg. Dunaszerdahely városa is képviseltette magát a fórumon.

Az Enviconsult zsolnai kft. által készített hatástanulmánnyal kapcsolatos észrevételeket és javaslatokat Dunaszerdahely képviseletében Márkus Orsolya, a Városi Hivatal építésügyi főosztályának vezetője és Zalaba Zoltán építés- és közlekedésügyi osztályvezető ismertették, majd ezeket írásban is benyújtották.

Mint ismeretes, még 2013-ban döntött úgy a környezetvédelmi minisztérium, hogy Egyházgelle és Dunaszerdahely között azt a variánst támogatják, amely a 63-as mentén halad, majd városunkat délről kerüli el Ollétejed mellett. A fórumon most ismertetett két változat egyaránt azzal számol, hogy Ollétejedtől Pódafa felé halad, délről elkerülve Nagymad irányába, ezt a települést viszont északról kerüli el. Albár mellett szintén déli oldalon haladna, majd keresztezné a 63-as főutat Albár és Alistál között. A projekt szerint Dunaszerdahely és Ollétejed között egy nagy kereszteződés épülne, több lehajtóval. Ezeket a részleteket a fórum résztvevőinek a tanulmányt készítő cég és a Nemzeti Autópálya-kezelő Társaság képviselői ismertették.

A Dunaszerdahely nevében megfogalmazott észrevételek lényege abban foglalható össze, hogy a város elsősorban ahhoz ragaszkodik, hogy teljes értékű kereszteződést hozzanak létre Ollétejednél, valamint hosszabbítsák meg ezen a szakaszon a zajvédő falakat mindkét irányból. „Dunaszerdahely azt szorgalmazza, hogy mindkét oldalon épüljön meg a zajvédő fal, tehát Ollétejed felől a lakóövezet védelmében, valamint a másik oldalon a dunaszerdahelyi termálfürdő felől is. Fontosnak tartom, hogy ez biztosított legyen az ollétejedi lakosok és a termálfürdő vendégeinek komfortja érdekében is. E célból azt akarjuk elérni, hogy teljes hosszában épüljön meg a zajvédő fal a gyorsforgalmi út mindkét oldalán”-nyilatkozta Hájos Zoltán polgármester. 

Az útépítés megkezdésének már több határideje volt, 2013-ban még 2015- ös kezdést emlegettek. Újabban már 2023 utáni időpontot adtak meg. Az R7-es gyorsforgalmi út tehát a tervek szerint délről kerülné meg a várost. Az R7-es egy 24 méter széles, négysávos út lenne. Ez az útszakasz rácsatlakozna az Egyházgelle és Dénesd közti 17 kilométeres szakaszra. Mivel az R7- es fizetős lesz, a törvény értelmében szükséges választási lehetőséget biztosítani azoknak is, akik majd nem akarják igénybe venni a gyorsforgalmi utat, vagyis a mostani 1/63-as főúton, vagy egy ennek megfelelő hasonló úton kell, hogy biztosítsák részükre a díjmentes közlekedést is.

Dunaszerdahely városa 2012. februárjában is már ismertette álláspontját a közmeghallgatáson, majd észrevételeit írásban is leadta az akkor közétett hatástanulmányban ismertetett négy megoldási variánsról. Ezek közül egy északi és három déli oldalról javasolta a gyorsforgalmi út megépítését Dunaszerdahely mellett.  A beterjesztett változatok egyike sem volt az ismertetett a formában elfogadható a város szempontjából, ezért Dunaszerdahely mindegyikhez kiegészítéseket fűzött. Végül a környezeti hatástanulmány is azt a déli verziót választotta ki, amely a város szempontjából a legelőnyösebb volna. A város már akkor is egy zajvédő falat kért ehhez a variánshoz, valamint azt, hogy legyen rákötve a Galántai útra. /pve/
 

CsatolmányMéretLetöltés
PDF icon r7-es_nyomvonal_dunaszerdahelynel.pdf798.81 KBLetöltés