Dunaszerdahelyen az idén már csak 21 városi képviselőt választunk

Nyomtatóbarát változatPoslať e-mailom
Dunaszerdahelyen az idén már csak 21 városi képviselőt választunk

Az idén november 10-én esedékes helyhatósági választásokon Dunaszerdahelyen  már csak 21  önkormányzati képviselőt választunk az eddigi 25 helyett. Változást jelent az is, hogy a korábbi ötről négyre csökkent a választókerületek száma. Erről tavaly májusban döntöttek a városi képviselők egy kompromisszumos beterjesztés alapján.

  Dunaszerdahelyen az említett időponttól a jóváhagyott módosítás értelmében az 1. választókörzetben 5 képviselőt, a 2. választókörzetben 6 képviselőt, a 3. választókörzetben 5 képviselőt, a 4. választókörzetben pedig 5 képviselőt fognak megválasztani, ami összesen 21-et jelent, tehát néggyel kevesebbet, mint jelenleg.

A jóváhagyott változások Ollétejed városrészt is érintik, amely eddig külön választókörzetnek számított, pedig itt a többihez képest nagyon alacsony volt a választásra jogosultak száma, legutóbb mindössze 118 név szerepelt a választói névjegyzékben.  A törvény előírja, hogy egy szavazókörre általában ezer választó legyen besorolva. Ollétejed városrész már az idei őszi választásokon a 2. választókörzethez fog tartozni 10. számú szavazókörként.

A módosításokkal a hasonló aránytalanságokat igyekeztek orvosolni.  A cél az volt, hogy az egyes szavazókörökben arányosan osszák el a választókat és egyes választási bizottságok ne legyenek túlságosan leterhelve.

De nemcsak a választókörzetek száma csökkent 5-ről 4-re, hanem a jelenleg érvényes állapothoz képest néhány utca más választókörzetbe, vagy azon belül más szavazókörbe kerül át. Az átcsoportosításokat a képviselők azzal indokolták, hogy főképp Sikabony városrészben és a zömében családi házas övezetekben emelkedett a lakosok száma, viszont az Északi és a Keleti lakótelepeken némileg csökkent. Azt a célt tartották szem előtt, hogy a választóhelyiségek minél közelebb legyenek a választók állandó lakhelyéhez.

Sajátos esetet képez az a szavazókör, ahol a választói jegyzékben találhatók azok is, akiknek nincs konkrét lakcíme, csak a Dunaszerdahely város cím szerepel. Évről évre több az ilyen lakos.

A legutóbbi, 2011-ben megtartott népszámlálás alapján Dunaszerdahelynek 22 477 lakosa volt. Míg a legfrissebb, 2018. július 10-i állapot alapján a lakossági létszám 22 827. A 2017-ben született említett döntés értelmében a Dunaszerdahely város képviselőinek megválasztására kialakítandó választókörzetekhez nagyjából négyezer és hatezer közötti szavazó fog tartozni. Így a mostani 22 827 fős lakossági létszámot alapul véve (ebből mintegy 19 200 a választásra jogosult személy) és a 21 képviselői létszámból kiindulva egy képviselőre átlagosan ezentúl hozzávetőleg 1 085 lakos jut. (pve)

Dunaszerdahely csaknem 23 ezer fős lakosságszáma alapján a törvény értelmében 15 és 25 fő közti lehet a képviselők száma, a jelenleg 25 fős képviselő-testület létszáma tehát maximális.(pve)