Dunaszerdahelyi siker a Nemzeti Vágtán: lovasunk a középfutamban is indulhatott

Nyomtatóbarát változatPoslať e-mailom
Dunaszerdahelyi siker a Nemzeti Vágtán: lovasunk a középfutamban is indulhatott

Dunaszerdahely lovasa két korábbi vágtagyőztes társaságában a legnehezebb előfutamban indult szombaton a budapesti Nemzeti Vágtán. A kiváló időeredménynek köszönhetően Osztényi Zoltán és Tenkes lova mégis továbbjutott és indulhatott vasárnap az 5. középfutamban.

Az előfutamban mindvégig szoros versenyt vívott az élen haladó 3 lovas, Dunaszerdahely egy ideig a második helyen állt, végül mindössze egy tized másodperccel szorult a harmadik helyre a későbbi vágtagyőztes temerini Nagy Arnold és a szintén a döntőbe jutott és ott harmadik helyen befutó kaposvári lovas, Somogyi József mögött. A Felvidék képviseletében még Nyárasd szerepelt ebben az előfutamban, de a 4. hely nem volt elég a továbbjutáshoz. A további felvidéki települések közül még Alistál lovasa is a középdöntőbe jutott, ahol futamában negyedik lett, de ez kevés volt a döntőbe jutáshoz.

 

A szombati remek siker után Osztényi Zoltán, aki egyébként az idei 5. Felvidéki Vágta győzteseként jutott el a Nemzeti Vágtára, vasárnap délelőtt az utolsó középfutamban indulhatott. Ez áttörést jelentett a korábbiakhoz képest, hiszen Dunaszerdahely lovasa az előző években már a szombati előfutamban kiesett. Osztényi Tenkessel a középfutamban is derekasan helytállt, a rajt után egyre inkább feljött, sőt, vezetett is egy ideig, azonban Zirc és Érd lova jobban hajrázott. Városunk lovasa végül mögöttük a 3. helyen végzett, megelőzve Topolya és Debrecen versenyzőjét.

Hájos Zoltán, Dunaszerdahely polgármestere az idei V. Felvidéki Vágta házigazdájaként kollégáival szintén a helyszínen kísérte figyelemmel a futamokat. A polgármester a továbbjutást a középfutamba nagy előrelépésnek nevezte, ami most sikerült először. Mint mondta, a lelke mélyén bízott is benne. Hangsúlyozta, hogy köszönettel tartozik a felvidéki részvételt szervező Bons Promotions Kft-nek és a dunaszerdahelyi lovas edzéslehetőségének a biztosításáért Mikóczi Zoltánnak. Osztényi Zoltánnak a továbbjutáshoz a polgármester az elsők között gratulált.

A Felvidék már ötödször volt ott a Nemzeti Vágtán

A Hősök terén felállított speciális pályán a kétnapos versenysorozat ideje alatt 72 magyarországi és határon túli település lovasa mérte össze tudását az elő- és középfutamokon. A felvidéki lovasok az elmúlt hétvégén ötödször vettek részt a budapesti lóversenyen. Dunaszerdahely városa az idén is indított különbuszt Budapestre, hogy a dunaszerdahelyiek a helyszínen szurkolhassanak.

A szlovák résztvevő nem lett döntős

A nemzetközi futam döntőjét is vasárnap bonyolították le, itt a lovasok nem saját lovakkal indultak, hanem a Bábolnai Nemzeti Ménesbirtokról kölcsönkapott, sorsolással kiválasztott őshonos magyar fajtájú lovakkal. A verseny győztese az Egyesült Királyság lovasa lett. Másodikként Csehország, harmadikként Ausztria lovasa ért a célba. Negyedik, ötödik és hatodik helyen Szerbia, Törökország és Suriname versenyzője végzett. Szlovákia lovasa nem jutott be a döntőbe, akárcsak Mongólia, Románia, Kína és Szlovénia lovasa sem. Janka Javorová az idei Felvidéki Vágta szlovák futamának győzteseként állhatott rajthoz a nemzetközi futamban, de előfutamából nem jutott tovább.

A temerini lovas újra nyert

 

A Hősök terén az idén immár tizenkettedik alkalommal megtartott Nemzeti Vágtát az idén is a vajdasági Temerint képviselő Nagy Arnold nyerte, aki ezzel a 2019 leggyorsabb lovasa kitüntető címet is elnyerte, továbbá egy 1848-as huszárszablyát és 5 millió forintos jutalmat vehetett át a vasárnap esti díjátadón. A győztes ló, Fantázia hátára pedig győzelmi takarót terítettek. A döntőben másodikként befutó Németh János, Baja lovasa egymillió forintos, a harmadik helyezett Somogyi József, Kaposvár versenyzője félmillió forintos jutalmat kapott, a további két döntős, Kecskemét és Zirc lovasa 300-300 ezer forintot vihetett haza.

Vágta Korzó Dunaszerdahely standjával

Az Andrássy úton most is volt Vágta Korzó, ahol a résztvevő települések felállíthatták sátraikat és bemutatkozhattak. Nem hiányzott innen az idén sem Dunaszerdahely és a Felvidéki Vágta standja, amely nagy érdeklődésnek örvendett. Városunk termálfürdője is bemutatkozott itt és a Thermalpark kínálta fürdési lehetőségeket népszerűsítette. A Műcsarnok mellett ínycsikladó pecsenyék és más finomságok csábították a vágtára látogatókat egy kis kóstolóra, de remek kézműves itókák bő kínálatából is kedvére válogathatott mindenki. /pve/