Egészségügyi nővéreket tüntettek ki az ápolók napján

Nyomtatóbarát változatPoslať e-mailom
Egészségügyi nővéreket tüntettek ki az ápolók napján

Az egész világon május 12-én tartják az ápolók nemzetközi napját, mégpedig annak emlékére, hogy 1820-ban ezen a napon született Florence Nightingale, az ápolóképzés kiemelkedő alakja. Ebből az alkalomból az Összefogással a Holnapért Polgári Társulás a Nagyszombati Kerületi Önkormányzat MKP-s képviselői klubjával közösen hatodszor tüntette ki az egészségügyi nővéreket. A szervezők tiszteletüket fejezték ki azoknak az egészségügyi nővéreknek, akik áldozatos munkával, elkötelezettséggel végzik a beteg emberek ápolását és segítik gyógyulásukat.

 

Az ünnepi esten beszédet mondott Hájos Zoltán, Dunaszerdahely polgármestere, aki hangsúlyozta a nővéri munkát csak elhivatottsággal lehet végezni. "Az ápolónők munkáját csa igazán azok tudják értékelni, akik személyesen vagy szeretteik egészségügyi ellátása során kerültek kapcsolatba velük. Betegként érezhetjük, hozzátartozóként láthatjuk, hogy az ápolók milyen odafigyeléssel vannak, és mennyi szeretetet adnak a beteg embertársaiknak" – mondta Hájos Zoltán

 

A nővéri hivatás fontosságát és szépségét hangsúlyozta Fekete Mónika, a Nővérek és Szülészasszisztensek Regionális Kamarájának elnöknője. Elmondta, hogy szükség van a nővérek erkölcsi és anyagi megbecsülésére.  "Az orvosok gyógyítanak, a nővérek pedig törődnek a betegekkel. Amikor a helyzet megkívánja, gyors döntéseket kell hozniuk, és gyorsan kell cselekedniük. Életbevágóan fontos feladatot látnak el. Személyükben egyesül a törődés, a megbízhatóság, amely létfontosságú a betegek életben maradásához" – fogalmazott Fekete Mónika.

 

Berényi József, a Nagyszombati Kerületi Önkormányzat alelnöke is megköszönte a nővérek munkáját. Berényi megyei alelnökként tagja a kórház felügyelő bizottságának, ezért kérte a nővéreket, hogy fogalmazzák meg véleményüket a kórház működésével kapcsolatban. A megye hatáskörébe tartozik az egészégügyi középiskola is, amelynek színvonalas működtetése elengedhetetlen, ugyanis ez az intézmény biztosítja az utánpótlást.

 

A dunaszerdahelyi ünnepségen 10 kiemelkedő munkát végző, az egészségügyben dolgozó nővér, ápoló részesült jutalomban. Hat nővért a Nővérek és Szülészasszisztensek Regionális Kamarája a dunaszerdahelyi kórházzal közösen jelölte a kitüntetésre. Elismerésben részesült: Vass Vlastimila, Bódis Ágnes, Csicsay Adrianna, Ábrahám Piroska, Nagy Valéria és Madarász Szilvia.

 

A Dunaszerdahely város területén működő szociális szolgáltatásokat nyújtó intézmények, a bölcsőde és az idősek otthona egy-egy alkalmazottját is jutalomban részesítették, akiket az említett intézmények dolgozói javasoltak a kitüntetésre. Elismerő oklevelet és ajándékot vehetett át Hegyi Zsuzsanna, a Szociális Szolgáltatások Központjának egykori alkalmazottja és Keszeli Mónika, az idősek otthona nővére.

 

Az ünnepségen két magánorvosi rendelőben dolgozó egészségügyi nővért, Házi Erzsébetet és Marczell Adriannát is jutalmazták. Őket a polgárok javaslatai alapján választották ki.