EP- képviselőket május 25-én választunk

Nyomtatóbarát változatPoslať e-mailom
EP- képviselőket május 25-én választunk

Dunaszerdahely városa az Európai Parlamentbe történő választásokról szóló   2003/331.Tt. számú törvény 20.§-ának  értelmében értesíti a lakosságot, hogy az Európai Parlamentbe történő választásokra 2019. május 25-én, szombaton 7.00 órától 22.00 óráig kerül sor. Városunkban 18 választókörben adhatják le voksaikat a szavazásra jogosult polgárok.

Ez a 4. EP-választás Szlovákiában, amely egyfordulós és egynapos lesz.  Az EP-választásokat 5 évente tartják meg és csak pártok, illetve koalíciók indulhatnak rajta. Szlovákiában 14 képviselői mandátumot osztanak ki /az eddigi 13 helyett/  a legalább 5%-ot elért pártlisták között a leadott szavazatok arányában. Május utolsó hetében tartják meg a választást a többi  EÚ-s tagállamban is. Ha Nagy-Britannia véglegesen távozik eddig az időpontig az EÚ-ból, akkor a tagállamokban az eddigi 751 képviselő helyett összesen csak 705 képviselőt választanak. 

Szlovákiában a Központi Választási Bizottság az  idei választásokra 31 jelöltlistát regisztrált.

A Városi Hivatalnak 2019. április 30-ig kell megküldenie a háztartásokba az értesítést  a választások időpontjáról és helyéről az induló jelöltek listájával együtt.

A város hirdetőtábláján és weboldalán április 12-ig kell közölni azt az email-címet, amelyre  elküldhetőek a választói igazolványt igénylők kérelmei. A választói igazoványokat  május 6-ig kell postázni. Április 15-ig pedig azokat a választókat is beírják a szavazói névjegyzékbe, akik más EU-tagállamok állampolgárai, de állandó lakhellyel rendelkeznek Dunaszerdahelyen és benyújtották kérelmüket a nyilatkozattal együtt, hogy itt szavazhassanak. 

Választói igazolványt az a Dunaszerdahelyen állandó lakhellyel rendelkező választópolgár személyesen is kérhet, aki a választások napján Dunaszerdahelyen kívül tartózkodik és élni szeretne választójogával. Legkésőbb május 24-ig délig kérhető választói igazolvány a Dunaszerdahelyi Városi Hivatal központi ügyfélfogadó irodájában a 2. számú ablaknál. A választói igazolványt megvárásra elkészítik és feljogosítja a polgárt arra,  hogy bármelyik más településen szavazzon az országban. A választói igazolványt kiadását a választópolgár által meghatalmazott személy is kérheti, a meghatalmazást nem szükséges hitelesíteni.

További információkat a 0918/ 607 – 318 és 0917/ 767–245 számokon nyújtanak.

Irásban vagy elektronikusan is kérelmezhető választói igazolvány a következő elérhetőségeken: agnesa [dot] miklosova [at] dunstreda [dot] eu  vagy  andrea [dot] venova [at] dunstreda [dot] eu. Az írásos vagy elektronikus kérelmen fel kell tüntetni azt a címet, ahova a hivatalnak a választói igazolványt küldenie kell. A kérvényen szerepelnie kell a kérvényező vezeték- és keresztnevének, a születési számának és az állandó lakhely címének is, illetve annak a postai címnek is, ahova kéri a kézbesítést. A kérelmezőnek azonban számolnia kell azzal, hogy ezt postán ajánlva kézbesítik neki, ezért korábban kell kérelmeznie, hogy a küldeményt még időben átvehesse.

 

Szavazni bizonyos esetekben útlevéllel is lehet

 

Az Európai parlamenti választásokon útlevéllel történő szavazásra is van mód, ez azonban csak nagyon szűk kört érint. Például olyan szlovák állampolgárt, akinek EU-tagállamon kívüli országban van állandó lakhelye, de a választás napján Szlovákiában tartózkodik és szavazni kíván. Ez esetben bármely választóbizottságnál jelenheti ezt az igényét, majd a választási bizottság leellenőrzi az adatait a központi nyilvántartásban és ha minden törvényes feltételnek eleget tesz, akkor lehetővé teszi a szavazást.

A szavazás módjáról és egyéb időszerű tudnivalókról a későbbiekben tájékoztatunk a város weboldalán.

További információk: : https://dunstreda.sk/hu/valasztasok-az-europai-parlamentbe

 

 

Hogyan szavaztunk 2014-ben?

 

Dunaszerdahelyen 2014-ben csak 2 922-en szavaztak, közülük 2 836-an adtak le érvényes szavazatot. Ez alacsony, 15,27 százalékos részvételi arányt jelentett, de még így is nagyobb volt a választási kedv, mint az országosan mért 13, 05 százalék, ami az egész Európai Uniót tekintve is a legrosszabb részvételi adatnak számított. /pve/