Épületfelújítások a nyáron több dunaszerdahelyi középiskolában

Nyomtatóbarát változatPoslať e-mailom

A nyári szünetben lezajlott felújítási munkálatoknak köszönhetően két megyei fenntartású dunaszerdahelyi középiskola új külsővel várja a diákokat, a harmadikban pedig kazáncserére került sor. Míg a Vámbéry Ármin Gimnáziumban és a Vidékfejlesztési Szakközépiskolában külső felújítás is történt, addig az Egészségügyi Középiskolában a kazánházat korszerűsítették. A rekonstrukciós munkálatok többsége a tanévkezdésre befejeződik. Szeptemberben már csak olyan munkákat végeznek majd, amelyek nem zavarják a tanítást.

 

A Vámbéry Ármin Gimnáziumban külső és belső felújításra is sor került. A jövőre hatvanéves épületnek most az oldalsó és udvar felőli hátsó része kap új külső burkolatot, a homlokzati részt 5 évvel ezelőtt hőszigetelték. Ezzel egyidejűleg modernizálják a kis tornatermet, mert itt a parketta már balesetveszélyes volt. A tornaterem melletti öltözőket, zuhanyzókat és szociális helyiségeket is felújítják. A villanyvezetékeket is kicserélik, hiszen a régiek még 1958-ból származnak, és nem voltak biztonságosak.

A Vidékfejlesztési Szakközépiskola is nagyszabású felújításon esett a nyáron. A tantermekben, a folyosókon, a diákotthonban és a tornateremben is ablakcserére került sor. A tornateremnek a tetőszigetelése is megtörtént, a diákotthonban pedig felújították a szociális helyiségeket. A tavaly korszerűsített iskolakonyhában idén a levegőztető berendezést is felújították. A Vidékfejlesztési  Szakközépiskola ezekre a munkálatokra 363 ezer eurót kapott a Nagyszombati megyei önkormányzattól. A kazánház felújítása sem várhatott tovább, a meglévő négy kazánból három már elavult, egy kazán viszont nem volt elegendő a hatalmas iskolaépület és a diákotthon kifűtéséhez. Erre a felújításra hamarosan, még a fűtési idény kezdete előtt sor kerül. A kazánház felújítására ezért a megyei önkormányzat 150 ezer eurót hagyott jóvá. A szakközépiskola a megyei támogatáson kívül sikeresen pályázott a Környezetvédelmi Alapnál és az oktatásügyi minisztériumnál is.

 

Összegezve elmondható, hogy Nagyszombat megye 2017-es költségvetéséből 363 ezer eurót különítettek el a Vidékfejlesztési Szakközépiskolának és 260 ezer eurót a Vámbéry Ármin Gimnáziumnak. A Dunaszerdahelyi Egészségügyi Középiskolában a kazán cseréjére több mint 60 ezer eurót fordítottak. (pve, foto: pve)