Felújított iskolakonyhában ebédelhetnek a Jilemnicky utcai Alapiskola diákjai

Nyomtatóbarát változatPoslať e-mailom
Felújított iskolakonyhában ebédelhetnek a Jilemnicky utcai Alapiskola diákjai

A tanévnyitó napján ünnepélyesen átadták a második központi iskolakonyhát Dunaszerdahelyen. A Jilemnický utcai szlovák tanítási nyelvű alapiskolában tavasszal kezdődött az iskolakonyha modernizációja, a 2019/2020-as tanévben pedig már modern körülmények között dolgozhatnak az iskolakonyha alkalmazottai, a diákok pedig korszerű étkezdében fogyaszthatják el az ebédjüket.

A dunaszerdahelyi iskolaétkeztetési reform tavaly kezdődött a Szabó Gyula Alapiskola konyhájának és étkezdéjének felújításával. A projekt második állomása a szlovák alapiskola volt, ahol a konyhát modern konyhatechnikai eszközökkel és berendezésekkel látták el. A beruházás értéke elérte a 850 ezer eurót.

 "A képviselő-testület bátor döntést hozott, amikor 2 évvel ezelőtt útjára indította a reformot. Az elején dilemma volt, hogy minden egyes óvoda- és iskolakonyhát kell-e  fejleszteni, vagy inkább központi konyhákat kell létrehozni. Mára elmondhatjuk, hogy a központi iskolakonyha-rendszer bevált. Mi a jövőbe invesztálunk. A kormány új rendelkezése értelmében hozzájárul a diákok ebédének finanszírozásához. Az önkormányzatoknak ezért megfelelő kapacitású iskolakonyhákat kell kialakítani. Mi teljesítjük a kormány által előírt feltételeket, minden gyerek, aki szeretne az iskolában ebédelni, lesz rá lehetősége. Dunaszerdahelyen csak a szülőkön és a gyerekeken fog múlni, hogy akarnak-e ebédet rendelni" – hangsúlyozta Hájos Zoltán polgármester.

A szlovák tanítási nyelvű alapiskola konyhájában az iskola gyerekein kívül a Smetana ligeti Alapiskola diákjainak ebédjét is megfőzik. A fejlesztés során a Smetana ligeti Alapiskolában és a Kodály Zoltán Alapiskolában ételkiadókat alakítottak ki. A jövőben az Október utcai óvodában szintén központi konyhát hoznak létre, ahonnan a város többi óvodájába szállítják majd az ételt.  A modernizált konyháknak köszönhetően a nyugdíjasok számára biztosított szociális étkeztetést is szeretné bővíteni az önkormányzat.