A felvidéki lovasok nem jártak szerencsével a Hősök terén

Nyomtatóbarát változatPoslať e-mailom
A felvidéki lovasok nem jártak szerencsével a Hősök terén

A felvidéki lovasok az elmúlt hétvégén negyedszer vettek részt Budapesten a Nemzeti Vágtán. Dunaszerdahely városa tekintettel a nagy érdeklődésre az idén két különbuszt indított Budapestre, hogy a dunaszerdahelyiek a helyszínen biztathassák régiónk lovasait. Hájos Zoltán, Dunaszerdahely polgármestere, a IV. Felvidéki Vágta házigazdája családjával a helyszínen kísérte figyelemmel a futamokat.

A Hősök terén kialakított pályán összesen 72 település lovasai álltak rajthoz, akik a 16 elővágtán a legjobban szerepeltek. Lovasainknak azonban nem volt szerencséjük, hiszen már a szombati előfutamokban elvéreztek, köztük Dunaszerdahely versenyzője is. Egyedül a IV. Felvidéki Vágta szlovák futamának győztese, a sopornyai Pavol Horváth jutott előfutamából a Vágta nemzetközi futamának döntőjébe, ott azonban az utolsó helyen végzett.

Mint korábban megírtuk, a júniusban Dunaszerdahelyen megrendezett IV. Felvidéki Vágta első három helyezettjén kívül a rendező Dunaszerdahely színeiben induló lovas szabadkártyával jutott ki a XI. Nemzeti Vágtára, valamint a már említett szlovák futam győztese, vagyis összesen öten. Négyen közülük már a szombaton megtartott előfutamokban kiestek. Osztényi Zoltánnak, Dunaszerdahely lovasának kis híján sikerült a továbbjutás, ő már tavaly is képviselte városunkat a Nemzeti Vágtán. Remek startot vett a Felvidék Kincse névre keresztelt lovával, két körön át az élen lovagolt. A hajrában azonban visszaesett a harmadik helyre, ami nem volt elég a továbbjutáshoz. Az idei Felvidéki Vágta győztesének, a Nyékvárkony színeiben lovagló Schavel Péternek is el kellett búcsúznia a további küzdelmektől. A Somorját képviselő Egri Árpád, aki tavaly is versenyzett a Hősök terén, szintén kiesett, őt vitatható módon az egyik kanyarban a pálya szélére szorították, végül mégsem adott be óvást. A Negyed községet képviselő Fördős Denisza lova már a rajtnál rakoncátlankodott, majd levetette őt a hátáról, így el sem tudott indulni.

A XI. Nemzeti Vágta döntőjében első alkalommal történt meg, hogy nem magyarországi lovas nyert, hanem ezúttal határon túli magyar lovas örülhetett a győzelemnek. A vajdasági Temerin versenyzője, Nagy Arnold Fantázia nevű lovával megnyerte a döntőt és az első hellyel járó babérkoszorút, az 1848-as huszárszablyát, valamint az ötmillió forintos fődíjat.  A Nemzeti Vágta döntője drámai pillanatokat is hozott. Temerin győzelmében közrejátszhatott az is, hogy az esélyesként induló zirci lovas, Molnár Gyöngyi a rajt után ugyan vezetett, de a második kör elején leesett a lováról. Úgy vitték le a pályáról, de szerencsére csak kisebb sérüléseket szenvedett.

 Az Andrássy út teljes hosszában most is volt Vágta Korzó, ahol a résztvevő települések felállíthatták sátraikat és bemutatkozhattak. Dunaszerdahely ezúttal is kihasználta ezt a lehetőséget, többek között a Thermalpark kínálta fürdési lehetőségek népszerűsítésére.  A Műcsarnok mellett ínycsikladó pecsenyék és más finomságok csábították a vágtára látogatókat egy kis kóstolóra, de remek itókák bő kínálatából is kedvére válogathatott mindenki. /pve/

Fotók: Polák Zsóka