Fennállásának 55. évfordulóját ünnepelte a Csallóközi Múzeum

Nyomtatóbarát változatPoslať e-mailom
Fennállásának 55. évfordulóját ünnepelte a Csallóközi Múzeum

A kulturális intézmény a jubileum alkalmából ünnepséget szervezett, valamint a múzeum múltjának emlékeiből állított össze kiállítást.

"Egy népnek csak akkor van jövője, ha van múltja" –  hangsúlyozta az ünnepségen Nagy Iván, a Csallóközi Múzeum új igazgatója is. Elmondta, legnagyobb küldetésük, hogy az itt élő nép történetét bemutassák a Csallóközben.

"A legfontosabb, hogy a látogató megismerje a felmenőink történetét. Amadékról tudjunk, hogy kik voltak, honnan származnak. Tudni kell továbbá a köznemesekről, a Petőczökről, az Antalokról, a sárosfai Bittókról. Itt olyan családok vannak, akik részesei voltak a Kárpát-medence fontos történéseinek" – fogalmazott ünnepi beszédében Nagy Iván.

A jubileum alkalmából a múzeumigazgató 7 munkatársat: Andrejkovics Pált, Bevilagua Olgát, Kengyel Károlyt, Madari Ildikót, Nagy Attilát, Végh Lászlót és Zsigmond Tibort emléklappal tüntette ki, akik sokéves munkájukkal segítették a múzeum jó hírnevének öregbítését.

A jubiláló intézményt a fenntartó Nagyszombat megye részéről a megyei önkormányzat alelnöke, Berényi József köszöntötte. A múzeum két fontos küldetéséről beszélt:  az egyik, hogy az itt élők is megismerjék az elődök munkáját, valamint a múzeum gyűjteménye alapján a turisták megismerjék a régióban élő közösséget.

Az 55 éves múzeumot Hájos Zoltán, Dunaszerdahely polgármestere is köszöntötte. Az évforduló alkalmából a múzeum fontos feladataira hívta fel a figyelmet: az intézménynek oktató-és nevelő feladatot kell ellátnia. A fiataloknak meg kell ismerniük a közösség életét és annak tárgyi emlékeit. Másrészt idegenforgalmi szempontból is jelentős küldetést kell vállalnia a múzeumnak, a városba érkezőket be kell csalogatni a Csallóközi Múzeumba.

A Csallóközi Múzeum az elmúlt években megyei és európai uniós támogatásból jelentős modernizáción esett át. Új raktárhelyiség épült, a főépület pedig új külső borítást kapott, megjavították a tetőt.  A tervek között szerepel a kiállítási terület bővítése a közönség számára is látogatható raktárhelyiségek kialakításával, valamint tervezik a jelenlegi kiállítótér modernizációját.

A múzeum az állandó tárlat mellett évente 10-12 kiállítást szervez. Elsősorban a Csallóközben élő és az innen elszármazott képzőművészek kapnak bemutatkozási lehetőséget.