A használt gumiabroncs nem műanyaghulladék

Nyomtatóbarát változatPoslať e-mailom
A használt gumiabroncs nem műanyaghulladék

Dunaszerdahelyen gyakori és ismétlődő probléma, hogy a lakosság a használt gumiabroncsot a lakótelepi kukák mellé kidobja. Arra is volt példa, hogy a lakók a hulladék-gumiabroncsot lomtalanításkor a házak elé kirakták. Mindez környezetkárosító magatartás, ugyanis a használt gumiabroncs veszélyes hulladéknak minősül. Ezért a lomtalanítást végző FCC vállalat sem szállította el a használt autógumikat.

 

A használt gumiabroncsokat gépjármű szervizekben, autóbontóknál, gumiszerelő műhelyekben lehet ingyenesen leadni. Ezek a helyek szerződésben állnak olyan vállalattal,  amely továbbszállítja a  gumiabroncsokat, és azok újrahasznosításával foglalkozik. Szlovákiában ilyen cég például az Eltma. Több dunaszerdahelyi autószerviz, gumikereskedés szerződéses partnerük. A cég honlapján településekre lebontva megtalálható, hogy a lakosok a lakhelyükhöz legközelebb hol adhatják le a használt gumijukat. Bővebb információ a www.eltma.sk oldalon olvasható, illetve a következő telefonszámon kérhető: 0911 140 655.

 

Az Európai Unióban jelenleg 3 millió tonna gumiabroncs-hulladék keletkezik évente. A kezeletlen gumiabroncs-hulladék súlyos környezeti terhelést jelent, ugyanis a gumi nagyon ellenálló, nehezen lebomló anyag.