Hatvan éve képeznek magyar agrárszakembereket

Nyomtatóbarát változatPoslať e-mailom

Kerek évfordulót ünnepelt a közelmúltban a Dunaszerdahelyen működő magyar tannyelvű Vidékfejlesztési Szakközépiskola. Hatvan évvel ezelőtt, 1957-ben Mezőgazdasági Műszaki Középiskola néven nyitotta meg kapuit és négy évvel később az első érettségiző osztályban huszonketten végeztek.

A jubileum alkalmából tartott ünnepségre a régi és jelenlegi tanárokon és diákokon kívül számos hazai és határon túli intézmény képviselőit is meghívták. Dunaszerdahely városának képviseletében Hájos Zoltán polgármester gratulált az iskolának és további eredményes oktatómunkát kívánt a tanári karnak. Az ünnepségen Horváth Zoltán és A. Szabó László alpolgármesterek is részt vettek. Szabó László igazgató köszöntötte a jelenlévőket és ünnepi beszédében felidézte az iskola a hat évtizedes történetét.

Szabó László szerint büszkék arra, hogy létezik az iskola és a piacon van. A nyolcvanas években élte az aranykorát, ekkor volt a legattraktívabb a mezőgazdasági szak. „A kilencvenes évektől kissé kiszolgáltatottakká váltunk. Az elmúlt 15 év az útkeresés időszaka volt. Az agrárszak mellett próbáltunk új szakirányokat is bevezetni. Élelmiszeriparral, idegenforgalommal bővítettük a kínálatot, sőt, 5 éve vendéglátó-ipari szakot is oktatunk. Nyolc éve pedig sporttagozatos osztályaink is vannak”- nyilatkozta az ünnepség szünetében az igazgató. Majd arról beszélt, hogy a fejpénzes elszámolás bevezetésekor 420 diákjuk volt, de ez 3 év alatt 200 - ra csökkent és az iskola a megszűnés határán volt. Gadócon meg is szűnt egy hasonló, százéves múltú iskola. „Maradtunk mi egyedüli magyar tannyelvű mezőgazdasági intézményként, az új szakok miatt a neve is megváltozott Vidékfejlesztési Középiskolává, ami kifejezi a 4 új szakot is. Nagyon kemény időszak után vagyunk. Jelenleg 340 diákunk van, a kollégium újra benépesült és 150 diák lakik itt.  Kisebb sikertörténetnek tartom, hogy vissza tudtuk magunkat tornászni és elértük a 10 évvel ezelőtti diákszámot. Az új szakokkal és a sportgimnáziummal együtt most már újra 420 diákunk van”-összegezte a megtett utat az igazgató.

Köszönetét fejezte ki Nagyszombat megye önkormányzatának azért, hogy az iskolát minden tekintetben támogatták, mind az új szakok bevezetésénél, mind az iskolában eszközölt beruházások jóváhagyásával, s ennek köszönhetően az intézménynek 60 év után sikerült megújulnia.

Az iskolafenntartó Nagyszombat megye önkormányzata nevében Berényi József alelnök köszöntötte a jubiláló intézményt. Ezt követően Iveta Belányiovával, Nagyszombat megye oktatásügyi szakosztályának vezetőjével díszoklevelet adtak át Szabó Lászlónak. Az első végzősök közül az 1961-ben érettségizett Pongrácz Géza idézte föl az egykori alma materhez fűződő emlékeit.

A jubileumon tartott ünnepség kultúrműsorral, majd az elhunyt tanárok és diákok emlékét őrző szobor megkoszorúzásával zárult. (pve)