Január végén jár le a határidő: be kell jelenteni az ingatlaneladást vagy vételt

Nyomtatóbarát változatPoslať e-mailom
Január végén jár le a határidő: be kell jelenteni az ingatlaneladást vagy vételt

A Dunaszerdahelyi Városi Hivatal adó- és illetékügyi alosztálya felhívja  a figyelmet arra, hogy azon ingatlan-tulajdonosnak, akinek 2018-ban ingatlan került a birtokába, vagy ingatlant adott el, 2019. január 31–ig ingatlanadó-bevallást kell beadnia. Ez a kötelezettség azokra vonatkozik, akik 2018-ban ingatlant adtak el, vettek, örököltek,  kollaudáltak, vagy megkapták a jogerős építkezési engedélyt.

Minden ilyen jellegű változást január végéig kell bejelenteni a városházán, mert ez alapján vetik ki a 2019-re az ingatlanadót. A Városi Hivatal arra kéri az érintetteket, hogy január végéig  szíveskedjenek leadni az ingatlanadó-bevallást. Aki ezt elmulasztja, a törvény értelmében bírság megfizetésére kötelezhetik.

 

Fontos bejelenteni a lakcímváltozást

Felhívjuk a figyelmet egy további fontos kötelezettségre is. Annak is bejelentési kötelezettsége van, aki 2018-ban lakcímet változtatott, hogy a hivatal kézbesíttethesse az ingatlanadó és a szemétdíj kivetésére vonatkozó idei határozatokat.

A lakcímváltozás bejelentésével megelőzhető sok végrehajtás (exekúció). Ha a polgár ezt elmulasztja, akkor a Városi Hivatal illetékes pénzügyi osztálya az ingatlanadó-bevallásban feltüntetett, tehát a már nem aktuális címre  postázza  az adó kivetésére vonatkozó határozatokat. Ezt az elköltözött adóköteles személy az esetek többségében  nem tudja átvenni. A törvény értelmében ha 14 napig nem veszi át a postán elhelyezett ajánlott levelet, a küldemény kézbesítettnek minősül.  Ha az adóbefizetés elmarad, a hivatal elindítja a végrehajtást, ami viszont az adóköteles személy szempontjából jelentős többletköltséggel jár. Ezután a Városi Hivatal már nem tudja figyelembe venni az utólagos reklamációkat, hogy nem tudták átvenni a küldeményt.  Ezért fontos lakcímváltozás esetén az új címet feltétlenül előzetesen bejelenteni a város adónyilvántartási alosztályainál is.

 

Bővebb információk:  az  590 39 50, 0915 702 725 és a 0918 607 319 telefonszámokon. (pve)