Jubilál a Kortárs Magyar Galéria és a művésztelep

Nyomtatóbarát változatPoslať e-mailom
Jubilál a Kortárs Magyar Galéria és a művésztelep

A Kortárs Magyar Galéria a felvidéki magyar kultúra fellegvára, egyedülálló a Kárpát-medencében. A felvidéki magyar művészek alkotásai mellett gyűjteményét magyarországi és Európa-szerte élő magyar képzőművészek munkái alkotják.

A kulturális intézmény idén kettős jubileumot ünnepelt. A galéria 25 éve kezdte meg működését, illetve az intézmény égisze alatt 20 éve szerveznek művésztelepeket, amelyen a Kárpát-medence különböző pontjain élő kortárs magyar művészek vesznek részt.

A galéria létrehozásának ötlete Luzsicza Lajos festőművésztől származik, amit Pázmány Péter korábbi dunaszerdahelyi polgármester támogatott.

A jubileum alkalmából a kulturális intézmény kiállítás keretében nyújt betekintést a gyűjteményébe, amelyben mára több mint 1000 alkotás szerepel, kizárólag kortárs magyar művészektől. Az alkotók szobrokat, festményeket, grafikákat és érméket is adományoztak.

A galéria évente művésztelepet is szervez, amelyen a részt vevő művészek alkotásai szintén a gyűjteményt gazdagítják. Idén a művésztelep is jubilált, hiszen immár huszadszor rendezték meg, ezúttal 10 művész mutatta be alkotásait.

A megnyíló tárlatokat Cs. Tóth János művészeti író méltatta, aki hangsúlyozta, a galéria gyűjteményében kizárólag minőségi alkotások vannak. A művészek munkái iránymutatóak és gondolatébresztőek.

A jubileum alkalmából a kulturális intézményt A. Szabó László, Dunaszerdahely alpolgármestere, a kuratórium jelenlegi elnöke is köszöntötte. Elmondta, hogy a galéria egyedi, páratlan, vonzó és nemes. Ezt az is bizonyítja, hogy egyre többen szeretnének az intézmény falai között kiállítani.

A Kortárs Magyar Galéria a kettős jubileum alkalmából elkészítette az ötödik katalógusát, amely a 2007 és 2012 közötti időszakban az intézmény gyűjteményébe került alkotásokat mutatja be. A gyűjteményét Magyarországon és számos más határon túli településen is tervezi kiállítás formájában bemutatni.