A kormány rendkívüli intézkedéseket fogadott el

Nyomtatóbarát változatPoslať e-mailom
A kormány rendkívüli intézkedéseket fogadott el

A kormány 2020.03.15-én tartott rendkívüli ülésén szigorú intézkedéseket fogadott el az új koronavírus terjedésének megakadályozása érdekében. 2020. március 16. 6.00 órától több kórházban is rendkívüli állapot kihirdetésére került sor. Megelőző intézkedésről van szó, amelynek értelmében a kormánynak joga van elrendelni az egészségügyi személyzet, az egészségügyi anyagok, technika átirányítását egyik kórházból a másikba, annak megtagadásának lehetősége nélkül. Ezzel biztosításra kerül a szlovák állampolgárok egészségügyi ellátása.

Azon intézmények jegyzéke, amelyekben rendkívüli állapot kihirdetésre került a Szlovák Köztársaság Belügyminisztériuma honlapján megtalálható:

https://www.health.gov.sk/Clanok?vlada-prijala-mimoriadne-opatrenia-15-3-2020

Végezetül minden kórházban, nemcsak az államiakban kötelesek a tervezett műtéteket elhalasztani.

A Közegészségügyi Hivatal szintén további szigorú megelőző intézkedéseket fogadott el a kormány határozata alapján.

A kormány elrendelte, hogy a Szlovák Közegészségügyi Hivatal a következő megelőző rendelkezéseket fogadja el a közegészség védelme érdekben:

2020. március 16. reggel 6.00 órától 14 napig tilos minden kiskereskedelmi áru és szolgáltatást nyújtó működési egység üzemeltetése. Kivételt képeznek:

  1. élelmiszerboltok,
  2. gyógyszertárak, egészségügyi eszközöket árusító egységek,
  3. drogériák,
  4. benzinkutak és töltőállomások,
  5. újságárusok,
  6. állateledeleket és az állatok tartásához szükséges eszközöket kínáló boltok, beleértve az állatorvosi rendelőket,
  7. telekommunikációs szolgáltatók,
  8. közétkeztetési egységek, beleértve a gyorséttermeket, ételárusító standokat,
  9. postai, banki, biztosítási szolgáltatást nyújtó egységek,
  10. e-shopok egységei és futárszolgálatok.

2020. március 16. reggel 6.00 órától 14 napig a közétkeztetési egységek, beleértve a gyorséttermeket, ételárusító standokat a nyilvánosság számára zárva maradnak. Ez azt jelenti, hogy az éttermek és ételárusító egységek ugyan működhetnek, de nem fogadhatnak vendégeket, csak elvitelre kínálhatnak ételt ablakon keresztül, az étterembe való belépés lehetősége nélkül.

Végezetül, 2020. március 16. reggel 6.00 órától azoknak a személyeknek, akik hétfőtől kezdve csoportosan érkeznek haza külföldről, a belügyminisztérium által megszabott szálláshelyre kell menniük 14 napos karanténba.