Leleplezték Csaplár Benedek emléktábláját

Nyomtatóbarát változatPoslať e-mailom
Leleplezték Csaplár Benedek emléktábláját

December 1-én megtartották a Csaplár Benedek Emlékév ünnepélyes zárórendezvényét a városi művelődési központban. Csaplár Benedek, a dunaszerdahelyi születésű néprajzkutató, akadémikus Csallóköz mitológiájának és népszokásainak legnagyobb tudósa 110 éve hunyt el. Az évforduló alkalmából a dunaszerdahelyi városi önkormányzat a 2016-os évet Csaplár Benedek emlékévvé nyilvánította. Az emlékév célja, hogy a néprajzkutató életét a polgárok is jobban megismerjék, a fiatalok számára pedig példa legyen munkássága.

Az ünnepi rendezvényen A. Szabó László alpolgármester Ortvay Tivadar történész nyomán méltatta Csaplár Benedek életútját és munkásságát. Horváth Zoltán alpolgármester ünnepi köszöntőjében kiemelte,  "az önkormányzat folytatni kívánja a megkezdett utat, miszerint a város méltatlanul elfeledett nagyjait megismertetik a polgárokkal. A közösségformálásnak ugyanis egyik fontos alapköve, hogy a múltbéli egyéniségeket példaként állítjuk a ma élőknek."

A Csaplár Benedek emlékév számos programot kínált. Karaffa Attila, a kulturális bizottság elnöke arról tájékoztatott, hogy az emlékév alkalmából meghirdettek egy gyermekrajzpályázatot, továbbá esszé-és prózaíró pályázatot. Emellett emlékkonferenciát is rendeztek, valamint polgári esten a nagyközönségnek is bemutatták a néprajkutató életét.

Dunaszerdahely neves szülötte előtt az önkormányzat úgy is tisztelgett, hogy – Nagy Attila helytörténész javaslatára – a 2016. április 19-i képviselő-testületi ülésen arról határozott, a városi művelődési központ Csaplár Benedek nevét fogja viselni. Ibolya Ildikó, a kultúrház igazgatónője hangsúlyozta, a művelődési központ a jövőben is arra törekszik, hogy méltóak legyenek Csaplár Benedek nevéhez. A dunaszerdahelyi néprajzkutató tudósnak a győri Lebó Ferenc szobrász- és éremművész emléktáblát készített, amely a művelődési központ előcsarnokában kapott helyet. Az emléktáblát a szobrászművész és Horváth Zoltán alpolgármester leplezte le, Szakál László esperes pedig felszentelte. A néprajzkutató emléktábláját meg is koszorúzták. 

Az ünnepségen kiértékelték a gyermekrajzpályázatra érkező rajzokat, és díjazták a legjobb pályamunkákat. A felhívásra 100 rajz érkezett, amelyek év végéig megtekinthetők a városi művelődési központ előcsarnokában. A rajzverseny témája a csallóközi népszokások, hiedelmek és a mondavilághoz kötődő alakok, mitológiai lények megjelenítése volt.

 

Díjazottak:

Óvodás kategória:

1. helyezett: Alföldi Nóra Dorottya (Halpiac téri óvoda)

1. helyezett: Gáspár Zsóka (Október utcai óvoda)

2. helyezett: Rásó Bianka (Október utcai óvoda)

Különdíj: Neilinger Sára (Halpiac téri óvoda) és Bock Ágnes (Benedek Elek óvoda)

 

Alapiskola alsó tagozatos tanuló kategória:

1. helyezett: Ábrahám Angelika (Kodály Zoltán AI)

2. helyezett: Lojda Vivien (Szabó Gyula AI)

Különdíj: Lukács Lara (Szabó Gyula AI), Varga Krisztina (Móricz Zsigmond AI és Óvoda Dióspatony), Nagy Levente (Móricz Zsigmond AI és Óvoda Dióspatony)

 

Cookies