Magyarországi támogatásból újul meg az Október utcai óvoda

Nyomtatóbarát változatPoslať e-mailom
Magyarországi támogatásból újul meg az Október utcai óvoda

A magyar kormány által meghirdetett Kárpát-medencei Óvodafejlesztési Programból Dunaszerdahely önkormányzata is jelentős támogatást nyert el. A Bethlen Gábor Alap által kiírt pályázaton 108 millió forintot, vagyis több mint 330 ezer eurót sikerült lehívni. Ebből az összegből újul meg a város legnagyobb magyar tanítási nyelvű óvodája, az Október utcai. A támogatás fejében az intézményt legalább 10 évig magyar tannyelvű óvodaként kell működtetni. Az óvodafejlesztési programból csak magyar tanítási nyelvű óvodák kaphatnak támogatást.

Az intézmény 1972 éve működik, jelenleg 72 gyermek jár ide. Az elnyert támogatásból az önkormányzat megvalósítja az óvoda épületének hőszigetelését, továbbá elvégzik a tetőjavítást, mert az többször beázott. Az óvoda működtetése költséghatékonyabb lesz, ugyanis új kazánt szerelnek be, és korszerűsítik a fűtésrendszert. Kicserélik a villámhárítókat, valamint elvégzik a szükséges festést is.

Az óvoda épületét az elmúlt évben az önkormányzat saját forrásból is igyekezett modernizálni. Kicserélték a nyílászárókat, valamint revitalizálták az intézmény udvarát is. Az óvodát nemcsak felújítják, hanem egy új osztállyal bővítik is, tehát szeptembertől 20-24 gyermekkel több látogathatja az intézményt.

A felújítási munkálatokat a Municipal városi cég fogja elvégezni, amelyek jelentős részét a nyári szünetben megvalósítják. Szeptemberre azok a munkák maradnak, amelyek nem zavarják az oktató-nevelő munkát.