Munkába bringával: Dunaszerdahely a 21. helyen végzett

Nyomtatóbarát változatPoslať e-mailom

Dunaszerdahely városa az idén első alkalommal kapcsolódott be a „Munkába kerékpáron” elnevezésű országos versenybe és a résztvevő 74 település közül a 21. helyen végzett. A május hónapban lezajlott versenyen országos összesítésében elért helyezés jó eredmény, hiszen a letekert kilométereket tekintve a városunkat képviselő kerékpárosoknak 53 települést sikerült megelőzniük.

 Dunaszerdahelyen a versenybe összesen 78 bringás jelentkezett be, köztük dunaszerdahelyiek és olyanok, akik a közeli falukból járnak be kerékpáron a városban lévő munkahelyükre. Ők összesítve csaknem tízezer kilométert kerekeztek le májusban a Munkába kerékpáron versenyen, amelyet az idén már negyedszer hirdetett meg a közlekedési és régiófejlesztési minisztérium. Érdekes statisztikai adat, hogy a letekert kilométerekből egy dunaszerdahelyi lakosra átszámítva 0, 198 kilométer jut, ami országosan a 25. helyre volt elég.

A dunaszerdahelyi városházán a napokban megtartott ünnepélyes eredményhirdetésen a 78 résztvevő közül tizennyolcan vettek részt. Hájos Zoltán polgármester úgy vélte, hogy a közlekedési szokásokon Dunaszerdahelyen is nehéz változtatni, ahol lassan már majdnem annyi az autó, mint az ember. Hájos Zoltán szerint környezettudatosabb magatartásra ösztönözhet és motivációt jelenthet az elmúlt hónapban lezajlott „Munkába kerékpáron” elnevezésű verseny is. A meghirdetést követően a dunaszerdahelyi önkormányzat a megadott időpontig bejelentkezett a versenybe. Több helyi csapat is csatlakozott, köztük a Deichman cég alkalmazottjai, továbbá a Brimakból egy páros, de jelentkezett a Csallóközi Zsiványok csapata, a By cycle és további személyek is, összesen hetvennyolcan.  A városháza két 4 - 4 tagú csapattal nevezett be, az egyik a Bence névre hallgatott, a másik Sebességmámor néven kerekezett. Ezek a kerékpározásra kapható alkalmazottak kötelezték magukat arra, hogy májusban minden nap bringával mennek lehetőleg a munkahelyükre.

A dunaszerdahelyi verseny koordinátori teendőinek ellátásával Inczédi Gábort bízták meg, aki tagja volt a városháza egyik csapatának. Ekecsről járt be kerékpáron a városházára és a lekerekezett 432 kilométerével az 5. helyen végzett.  Már most biztos abban, hogy jövőre is lesz folytatása a mostani versenyzésnek, mert ez a kezdeményezés megmutatta, hogy Dunaszerdahelyen és a környékén van egy jelentős társadalmi réteg, amely naponta használja munkába menet a kerékpárt.

A versenyben díjazták a legtöbb egyéni kilométert elérő bringásokat, itt az ekecsi Csicsó Andrea végzett az első helyen, aki májusban 811 kilométert bringázott falujából dunaszerdahelyi munkahelyére, szintén a Deichmanba. Mögötte második lett a vásárúti Bozsenyik György 796 kilométerrel, aki naponta bringázik a munkahelyére, a Brimakba, ami oda-vissza mintegy 25 kilométer. Május harmincegy napjából 26 napon át reggelente biciklizett a csallóközkürti-vásárúti-udvarnoki kerékpárúton.  A harmadik Csicsó Dóra lett, a negyedik Dohorák Edina, ötödik pedig Inczédi Gábor.

A benevezett csapatok versenyét a Deichman 3 háromtagú különítménye nyerte, amely 1 397 kilométert tudott felmutatni összesen, míg a Brimak kéttagú csapata a második helyen végzett 1 016 kilométerrel. A harmadik a városháza Sebességmámor csapata lett 230 összkilométerrel.

Az eredményhirdetésen Hájos Zoltán polgármester elmondta, hogy látva az kerékpáros közlekedés iránti fokozott érdeklődést Dunaszerdahelyen, a tavaly kialakított belvárosi kerékpárút bővítését tervezi a városi önkormányzat. Hamarosan újabb utcákon létesülnek biciklisávok európai uniós forrásokból. Kerékpártárolók építésére is pályázhatott a város, ezekre szintén nagy szükség van. A közeljövőben a járásbíróság épületétől a vasútállomásig létesülne új kerékpársáv és a városból kivezető Pozsonyi útra kapcsolódna rá. A város két pontján zárható kerékpártároló is létesülne. Más utcákon is terveznek biciklisávokat, így a Pozsonyi úttól a vasúti átjáróig, de a Pozsonyi úton is húzódna kerékpársáv, ugyanígy a Bécsi úton, továbbá a Pódafai út irányába is, hogy a Deichmanban dolgozók kerékpárral biztonságosan eljuthassanak a munkahelyükre. A tervek között szerepel a városi termálfürdőhöz vezető kerékpárút is.