Ülésezett a képviselő-testület

Hírek a városból

Soros ülését tartotta az önkormányzat június 25-én – a képviselők a plénumon egyebek mellett a költségvetés módosítását, illetve a parkolási rendelet kiegészítő módosítását is jóváhagyták, de új utcákat is elneveztek. 

2024-es költségvetés második módosításával több beruházást is megvalósítanak, a megkezdett útfelújítások mellett között például a Rózsaligetben játszóteret korszerűsítenek, kiszélesítik a Baranyai körforgalmat a várható 63-as útberuházás (körforgalmak építése) miatt, de megújul a Sikabonyi Gálffy Ignác Közösségi Ház padlózata is, vagy a nyugdíjasklubban lecserélik az asztalokat és a székeket, illetve emelkedik az oktatásügy költségvetése is. Emellett nem csökkentette a város a civil szervezetek és egyesületek pályázati támogatását, így összesen 254 934 euró összegben támogatja Dunaszerdahely önkormányzata azokat a szervezeteket, klubokat, társulásokat, akik a „Közhasznú szolgáltatások, általános közhasznú célok és közhasznú célok támogatása 2024” programban pályáztak a városnál a kultúra, a sport, az oktatás vagy valamilyen szociális tevékenység kapcsán. 

Módosul a város általános érvényű rendelete is a gépjárművek Dunaszerdahely város által kijelölt szakaszain való ideiglenes parkolásáról, szeptember 1-jétől. Mindezt az egy több lakossági panasz miatt indítványozta a hivatal. A bejelentkezett, állandó lakhellyel rendelkező lakosok (ún. rezidensek) az esti órákban munkából hazaérve ugyanis nem találnak számukra kijelölt parkolóhelyet a kék zónában, mert idegen autók állnak ezeken a helyeken, akik többsége ott sem lakik. Ezt a jelenlegi parkolási rendelet megengedi, mivel a hét minden napján a lakótelepeken reggel 8:00-tól 23:59-ig regisztrációtól függetlenül bárki bárhol parkolhat, akár kék (rezidens), akár fehér (alternatív) parkolóról van szó. (Kivételt képez a belváros, ahol este 17:59-ig a hétköznapi órákban fizetett, de este 18:00-tól 23:59-ig ott is bárki bármelyik színnel ellátott parkolóhelyre parkolhat.) 

A tapasztalat viszont sajnos azt mutatja, ez a rendszer nem az állandó lakhellyel rendelkező beregisztrált lakosok érdekeit szolgálja, hiszen éjfélig bárki ott parkolta le az autóját, ahol akarta. Most ezt szeretnék kiküszöbölni az érvényben lévő 6/2023 sz. rendelet módosításával, mely szerint az eddigi 23:59-ről 22:00-re állítanák vissza az ingyenes parkolási időtartamot, így kedvezve azoknak a lakosoknak, akik eleget tettek a testület által elfogadott követelményeknek, vagyis bejelentkeztek állandó lakhelyre, becsületesen fizetik a kivetett adót és egyéb illetéket és rendelkeznek városi hűségkártyával is.

Emellett a nappali parkolási rendszert kiterjesztik még 2025. január 1-jével a Neratovice térre, a Rózsaligetre, a Jilemnicky utca egy szakaszára és a Halpiacra is. (A parkolás változásainak a részleteivel bővebben is foglalkozunk majd.)

Új utcákat is elneveztek az ülésen, így a Sport utcát és a Kisudvarnoki utat összekötő átkötőút ezentúl Nagyboldogasszony út lesz, Sikabonyban a Csigéri utca hosszabb lesz, s mellette az új utcák a Szent Imre és Szent Margit, a Csík (mint hal, a csigéri eredeti „névadója”), valamint a Platánfa neveket kapják. A Győri utca is meghosszabbítódik, és mellette a további testvér- és partnervárosok neveivel jelölik majd az utcákat. Így ott lesz Dalaman utca, Zsombolya utca, Zalaegerszegi utca is. A Thermálpark melletti Florida Villa részben több új utcanév is lesz, ott a Kápolna utca hosszabbítódik meg, s mellette lesz a Huszár utca, a Hadik András utca, a Kapitány utca, a Biró Márton püspök utca, az Ollé Ignác utca, a Farkasszeg utca, illetve az Egyházi utca.

Az új utcákat egyben a városi fenntartású alapiskolák vonzáskörzetébe is rendelték.

Szó esett a Pódafai út melletti kerékpárút földterületének a rendezéséről, valamint a Szent István tér rendendezéséről is, illetve jövő év január 1-jével szociális taxiszolgálatot is indit a város rászorulók részére, amelyet szimbolikus összegért lehet majd igénybe venni. 

Végül az ülés végén meghatározták az év következő testületi üléseinek az időpontjait is, amely szerint legközelebb szeptember 24-én és november 26-án tanácskoznak a képviselők. 

(nagy)

 

Fotó: Rózsár Vince