Öt felvidéki lovasért izgulhatunk a Nemzeti Vágtán

Nyomtatóbarát változatPoslať e-mailom
Öt felvidéki lovasért izgulhatunk a Nemzeti Vágtán

Öt felvidéki lovasért izgulhatunk a Nemzeti Vágtán, amelyet szeptember 14-e és 16-a között rendeznek meg Budapesten. A Hősök terén lezajló lovasversenyen ott lesz immár negyedszer zöldkártyával Dunaszerdahely lova és lovasa is a nemrég lezajlott IV. Felvidéki Vágta házigazdájának képviseletében.

 A  felvidékiek közül rajthoz áll továbbá Budapesten a IV. Felvidéki Vágta győztese, Schavel Péter is, aki Nyékvárkony színeiben diadalmaskodott  a dunaszerdahelyi döntő futamban. Rajta kívül nyeregbe száll a dunaszerdahelyi döntő másik két résztvevője, Somorja és Negyed lovasa is. A második helyen a somorjai Egri Árpád végzett, aki már tavaly is versenyzett a Hősök terén.  A Vágsellyei járásbeli Negyedet egyetlen hölgyként a mezőnyben az újonc Fördős Denisa képviselte és végül a 3. helyen végzett, ő is ott lesz Budapesten.

A Nemzeti Vágta nemzetközi futamában az idén is lesz szlovák induló. A Felvidéki Vágtán a hagyományoknak megfelelően most is rendeztek szlovák futamot. Három település, Sopornya, Jóka és Vágkirályfa mérettette meg magát. Sopornya lovasa Pavol Horváth végig vezetve győzött, így Szlovákiát ő képviseli majd a Nemzeti Vágta nemzetközi futamában.

Hájos Zoltán: A vágtának közösségerősítő szerepe is van

A IV. Felvidéki Vágta házigazdája, a rendező Dunaszerdahely polgármestere, Hájos Zoltán a sajtónak nyilatkozva elmondta, hogy a IV. Felvidéki Vágta az előző évehez hasonlóan most is a települések ünnepe volt, hiszen minden ló és lovas egy-egy település színeiben versenyzett. „Egyre nagyobb az érdeklődés a Felvidéki Vágta iránt. Részben a lovasverseny az, ami idevonzza az embereket. A versenyek mellé pedig mindig olyan produkciót is kínálunk az idelátogatóknak, hogy jól szórakozhassanak. Ez egy olyan rendezvény, amely a nemzeti közösségünket összetartja és erősíti“- mondta Hájos Zoltán.

A vágtaigazgató szerint jól vizsgázott az új dunaszerdahelyi versenypálya

Nemcsak a dunaszerdahelyi futamokat nézte végig Bendes Csaba, a Nemzeti Vágta nevezési és elővágta igazgatója, hanem az előkészületeket is felügyelte. Ügyelni kellett arra, hogy a futófelület és a pályaívek is megfelelőek legyenek. Míg tavaly füves pályán futottak a lovak, idén homokos-földes talajon versenyeztek. „Ez a pálya remekül vizsgázott, és igazán nagy sebességű versenyeket láthatott a közönség. Úgy vélem, a legjobb képességű lovasok és lovak jutottak fel Budapestre, a Felvidéki Vágtában, mind pedig a szlovák futamban. Szerintem a felvidéki magyarok, mind a szlovák versenyző szép eredményekben reménykedhet idén Budapesten“-véli Bendes Csaba.

A szeptemberi budapesti lovas rendezvény idején az Andrássy úton most is lesz Vágtakorzó, ahol a kijutó felvidéki települések, Nyékvárkony, Somorja és Negyed Dunaszerdahellyel közös standon mutathatják be látványosságaikat és értékeiket.

A Nemzeti Vágtáról a www.vagta.hu honlapon lehet bővebben tájékozódni