Öt polgármesterjelölt és 52 képviselőjelölt indul Dunaszerdahelyen

Nyomtatóbarát változatPoslať e-mailom
Öt polgármesterjelölt és 52 képviselőjelölt indul Dunaszerdahelyen

A november 10-i helyhatósági választások képviselő- és polgármesterjelölt-listáit szeptember 11-én, kedden éjfélig kellett leadni a települési önkormányzatoknál. A szavazóköröket és a választási helyiségeket ugyancsak eddig a határidőig jelölték ki.  Dunaszerdahelyen a polgármesteri posztért 5 jelölt száll ringbe, míg a 21 képviselői helyre 52-en pályáznak. 

 

Csakúgy mint 2014-ben most is versenybe száll a polgármesteri posztért Dakó Sándor, aki függetlenként indul. Négy éve a 3. helyen végzett, több mint ezer szavazatot szerzett.

A polgármesterjelöltek között van Hakszer Roland, aki négy éve az MKP listáján jutott be a képviselő-testületbe, most függetlenként indul.

Polgármesterjelöltként indul Hájos Zoltán, a város jelenlegi polgármestere is, akit a Magyar Közösség Pártja jelöl a posztra. Ő eddig három önkormányzati választáson méretette meg magát, minden alkalommal magabiztosan győzte le kihívóit.

A polgármesteri posztra ezúttal egy nő is pályázik, Herceg Andrea személyében, aki függetlenként méretteti meg magát, korábban az MKP listáján jutott be a városi képviselő-testületbe.

A polgármesterjelöltek között van az egyik jelenlegi alpolgármester, Horváth Zoltán, aki függetlenként száll ringbe. 4 éve ő is az MKP listáján jutott be, most a Híd párt támogatásával méretteti meg magát.

 

Dunaszerdahelyen az előző választási időszakhoz képest lényeges változás, hogy a következő ciklusra az eddigi 25 helyett 21 képviselőt választanak a polgárok. Az 52 képviselő-jelölt közül 40-t politikai pártok jelölnek, 12 -en pedig függetlenként indulnak. 2018-ban kevesebben mérettetik meg magukat képviselő-jelöltként, mint négy éve, akkor 66-an szálltak harcba. Most egyedül az MKP állít teljes, 21-es listát. A pártnak 12 olyan jelöltje van, akik a mostani választási ciklusban is képviselőként tevékenykedtek. A Híd pártnak négy éve sem volt, és most sincs teljes listája,  2018-ban a 21 helyre 12 képviselő-jelöltet indítanak.  A szlovák pártok is indítanak jelölteket, a kormányzó Irány-Szociáldemokrácia viszont nem állított egy jelöltet sem a városban. A jelenlegi 25 képviselő közül 22-en ismét indulnak az önkormányzati választásokon; Horváth Kinga (Híd), Csicsai Gábor (Híd) és Kanovits György (MKP) pedig nem. 

 

Megalakult a helyi választási bizottság, amely szeptember 18-ig megtartja az ülését. Átvizsgálják a leadott listákat, és kiadják a jelöltek nyilvántartásba vételéről a határozatokat. A választási kampány október 10-én kezdődik, és a november 10-i önkormányzati választások előtt 48 órával korábban ér véget.