Rendőrségi felhívás

Nyomtatóbarát változatPoslať e-mailom

A rendőrség felhívja a lakosság figyelmét, hogy az elmúlt időszakban több olyan esetet tart nyilván, amikor ismeretlen elkövetők idős személyt károsítottak meg, azok hiszékenységét kihasználva.

 Tanácsaink, hogy ne váljanak csalás áldozatává:

 

Idegen személy felhívja Önt, aki a rokonának ( unoka, tesvér) adja ki magát, miközben pénzügyi segítséget kér, de elfoglaltságra hivatkozva más személyt küld a pénzért:

 

  • Ilyen esetben ellenőrizze, tényleg az adott személy kért-e segítséget, ha nem, értesítse a rendőrséget a 158- as telefonszámon, vagy a helyi községi hivatalt.
  • Soha ne adjon át pénzt olyan személynek, akit nem ismer.

 

Előfordultak olyan esetek is, amikor a csalók gáz, víz, vagy áramszolgáltató dolgozóinak adták ki magukat.

  • Soha ne engedjen be házaló árusokat, gáz, víz vagy áramszolgáltató és más hivatalos személynek álcázott embereket, bármennyire erőszakosak is, amíg meg nem bizonyosodnak, hogy tényleg a szolgáltató munkatársai. Az ügyfelek telefonon keresztül is ellenőrizhetik a szolgáltatók munkatársainak hitelességét.
  • Gáz, víz, vagy áramszolgáltató óraállás leírásának időpontját ellenőrizni tudja a helyi községi hivatalban is.
  • Gáz, víz, vagy áramszolgáltató díjbeszedőket nem alkalmaz, pénzt személyesen nem hoznak, és nem is kérnek. Az áramdíjszámla, vízdíjszámla és gázszámla összegét kizárólag banki átutalással, vagy postai úton, csekkel lehet kiegyenlíteni.
  • Ha gyanú merül fel Önben, hogy csalóról van szó, értesítse a rendőrséget a 158-as telefonszámon, vagy a helyi községi hivatalt.

A legutolsó regisztrált esetben az elkövető arra kérte az áldozatát, hogy váltson fel neki egy nagyobb címletű bankjegyet, hogy vissza tudja adni az áldozat unokájától kölcsönkért pénzt (50,- €).  Így lehetősége volt kilesni, hogy az áldozat hol tartja a megtakarított pénzét és egy óvatlan pillanatban eltulajdonította.

  • Soha ne váltson fel pénzt idegen személyeknek! Ne higgyen idegen személyeknek, ne adjon nekik pénzt, ne mutassa meg nekik, hol tartja a megtakarított pénzét.

Ha mégis hasonló bűncselekmény áldozatává válik, nagyon fontos, hogy próbálja megjegyezni az elkövetők kinézetét, jellemvonásait, az autó rendszámát, amellyel közlekedtek. Ezek az információk nagyban hozzájárulnak az elkövetők kilétének kiderítíséhez és a bűncselekmény felderítéséhez.