A Slovan-drukkerek kitiltása nem hat a biztonsági intézkedésekre

Nyomtatóbarát változatPoslať e-mailom

A Fortuna liga 15. fordulójának legnagyobb érdeklődéssel várt november 3-i DAC – Slovan mérkőzése a Slovan drukkerek kizárásával zajlik le. Mint ismeretes, erről döntött október 31-én a Szlovák Labdarúgó Szövetség Fegyelmi Bizottsága. Mellesleg a pénteken 18 órakor kezdődő örökrangadón avatják fel az új főtribünt az épülő dunaszerdahelyi stadionban. Várhatóan a nézőszám ötszámjegyű lesz a tabella 5. helyén álló DAC és a 3. helyen tanyázó Slovan közötti bajnoki mérkőzésen. 

 De ez nem változtat azon a tényen, hogy az említett tiltás miatt nem engedhetik be a MOL Arénába a Slovan szurkolóit, méghozzá az előző fordulóban a FC Vion Aranyosmarót – Slovan mérkőzésen tanúsított sportszerűtlen magatartásuk és pirotechnikai eszközök használata miatt. 

A DAC-Slovan rangadót eredetileg november 4-én tartották volna, de az aznapi megyei választások miatt egy nappal előbbre hozták. A pénteki mérkőzés a slovanisták kitiltása ellenére is  kiemelt kockázatú sporteseménynek számít. A mérkőzés előtt, alatt és után szigorú biztonsági intézkedések lesznek foganatosítva a szervezők és a rendőrség részéről is. A Slovan ultrái a közösségi oldalakon arról kommunikálnak, hogy a tiltás dacára Dunaszerdahelyre kellene utazniuk, és a stadionon kívül demonstrálni amiatt, hogy nem értenek egyet a fegyelmi bizottság döntésével. Both Péter dunaszerdahelyi járási rendőrkapitány a médiának nyilatkozva megerősítette, hogy a Slovan-drukkerek kitiltása nem befolyásolta a biztonsági intézkedéseket, szinte ugyanaz a forgatókönyv, mint ha ők is ott lennének a stadionban. Both Péter szerint arra is fel kell készülni, hogy néhányan eljönnek Dunaszerdahelyre.

A pozsonyi drukkerek vonulásával most nem számolnak, így nem lesz lezárva a vasút és a stadion közötti útszakasz, de a város lakosainak kisebb korlátozásokra számítaniuk kell, elsősorban a stadion környékén. Elővigyázatosságból azonban ajánlott, hogy a gépjárműveket 14 óra és 22 óra között lehetőleg ne parkolják le a Štúr utcán és a Sport utcához vezető útszakaszon, mert a tiltás ellenére esetleg mégis megérkező szurkolók kárt tehetnek az autókban, erre figyelmeztetett Csiba Tibor, Dunaszerdahely város rendőrparancsnoka is.

A vonatkozó törvény értelmében a kockázatos mérkőzéseken a büntetések megduplázódnak, az elkövetőt akár öt év mérkőzéstől való eltiltással is büntethetik. Ezért a biztonság szervek fokozottan kérik a szurkolókat a törvényesség betartására, a stadionon belül és azon kívül is. A rendőrség fokozott szigorral fog fellépni a rendbontókkal szemben. Az egész stadiont és az egyes szektorokat kamerarendszer figyeli majd. Minden kamera által rögzített incidens azonnal kiértékel és elrendez a szervező szolgálat és a rendőrség. Rendbontás esetén a biztonsági egységek azonnali beavatkozása következik.

A szervezők felhívják szurkolók figyelmét a stadion körüli, 16.30 órakor életbe lépő közlekedési korlátozásokra. A parkolás a szokásos helyszíneken lehetséges, illetve a Max és a Family Center bevásárlóközpontoknál. A városi önkormányzat az autóbuszok számára megnyitja a Kisudvarnoki úton található gokartpályát. (pve)