Szakértőkkel bővítik a városi bizottságokat

Nyomtatóbarát változatPoslať e-mailom
Szakértőkkel bővítik a városi bizottságokat

Dunaszerdahelyen a városi képviselő-testület munkáját jelenleg összesen 10 szakbizottság segíti. Ezek véleményezik az üléseken megtárgyalandó beterjesztéseket, de saját javaslatokat is megfogalmazhatnak. A jelenlegi gyakorlat szerint a bizottságoknak csak a városi képviselők a tagjai, minden bizottság 4-tagú, van elnöke és alelnöke is. A legutóbbi önkormányzati ülésen döntés született arról, hogy a szakbizottságok munkájába a képviselőkön kívül bevonnának bizottságonként két-két független szakembert.

Ezt a változást támogatta Hájos Zoltán polgármester, aki szerint ily módon nagyobb teret kaphat a polgárok véleménye is. Közvetve bekapcsolódhatnak az önkormányzati munkába a szakemberek révén, akik ezentúl hozzáértéssel szólhatnak bele majd a városfejlesztést érintő fontos döntésekbe. A tervezett változás a törvény értelmében azonban nem vonatkozhat a mandátumvizsgáló bizottságra.

 A 2014-es önkormányzati választások után a testületben kialakult két képviselői csoport, a Magyar Közösség Pártjának frakciója, valamint a Most-Híd- és függetlenek képviselőcsoportja. A megszavazott határozat szerint a két képviselői csoport 1-1 szakembert javasolhat az egyes bizottságokba. A két képviselőcsoport által javasolt nevekről a városi képviselő-testület dönt. Minden egyes szakbizottság két szakemberrel bővülhet, de a bizottsági munkában való részvétel feltétele az állandó dunaszerdahelyi lakhely.

A bizottságok kezdeményezően témákat vethetnek fel, majd indokolt esetben ezekhez a Városi Hivatal előkészíti a szükséges dokumentumokat, másrészt pedig a városháza saját anyagokat továbbít a szakbizottságoknak megtárgyalás és véleményezés céljából. Innen kerülnek át a beterjesztésre szánt anyagok a Városi Tanács elé, majd pozitív döntés esetében a képviselő-testület megtárgyalja őket. A bizottsági munkának tehát nagy jelentősége van városunk jövőbeni fejlesztése szempontjából.

Hájos Zoltán polgármester reméli, hogy a lakosok részéről lesz érdeklődés a bizottsági munka iránt. Azok az érdeklődő szakemberek, akik szeretnének részt venni a városi szakbizottságok munkájában, ezt a szándékukat jelezhetik vagy a Magyar Közösség Pártja, vagy pedig a Most-Híd és a függetlenek frakció képviselőinek.

A városi szakbizottságok tagjainak létszámbővítésére vonatkozó változás, illetve a városi képviselő-testület munkáját segítő szakbizottságok tárgyalási rendjének módosított szabályzata 2018. március 15-től lép hatályba. (pve)