Szeptembertől az alapiskolások is csak az iskolai ebéd rezsiköltségeit fizetik

Nyomtatóbarát változatPoslať e-mailom
Szeptembertől az alapiskolások is csak az iskolai ebéd rezsiköltségeit fizetik

Az állami hozzájárulásnak köszönhetően az óvodások után szeptembertől az alapiskolák tanulói számára is ingyenes lesz az iskolai étkezés, a szülőknek csupán a havi rezsiköltséget kell téríteniük.

Az ebéd ára ugyanis két részből tevődik össze: az alapanyagok költségeit részlegesen a szülők térítik, valamint a szülők hozzájárulnak a rezsiköltségekhez is. Szeptembertől az iskolaügyi minisztérium az alapanyag árát, 1 euró 20 centet megtéríti, ezt a szülőknek az új tanévtől kezdve nem fog kelleni fizetni. A rezsiköltséget viszont továbbra is a szülők állják. Szeptembertől a rezsiköltség díja havi 6 euró, aki hűségkártyával rendelkezik, annak 3 eurót kell fizetnie. Abban az esetben, ha testvérpár látogatja az iskolát, a fiatalabb testvérnek 3 eurót kell fizetnie. A szociálisan hátrányos helyzetben élőknek ugyancsak 3 euró lesz a költség. Az előző tanévben a rezsiköltséget naponta kellett téríteni. A napidíj 30 cent volt, a hűségkártyával rendelkezőknek 15 cent.

Csipkártyás rendszer az iskolákban

Az iskolai konyhán étkezők számára várhatóan október elejétől bevezetik a csipkártyás regisztrációs és fizetési rendszert. Ennek köszönhetően egyszerűbben nyilván lehet tartani az iskolai étkeztetésben részt vevő diákokat. Minden tanuló kap egy csipkártyát, amit az iskolai ebédlőbe való belépéskor lehúz a leolvasón. Amennyiben a tanuló otthon felejti a csipkártyát,  jelenti a konyhafőnöknél. Az állami hozzájárulást csak az a tanuló kapja meg, aki részt vesz a tanításon, és az iskolában elfogyasztja az ebédet. Ha a diák nem vesz részt a tanításon, előző nap 14 óráig le kell jelenteni a másnapi ebédet. Amennyiben nem jelenti le az ebédet, az első napon, amelyen a gyermek nincs iskolában, a szülő ételhordóban elviheti az ebédet, viszont az alapanyag hozzájárulási költségét, 1 euró 20 centet, meg kell fizetnie. Ha a gyerek több napig hiányzik az iskolából, és nincs lejelentve az ebéd, a szülőnek meg kell fizetnie az ebéd árát.