Tizedszer adták át Dunaszerdahely város díjait

Nyomtatóbarát változatPoslať e-mailom
Tizedszer adták át Dunaszerdahely város díjait

A Szent György-napi ünnepségsorozat részeként átadták Dunaszerdahely város díjait. Idén három Pro Urbe-díjat, három polgármesteri díjat, két polgármesteri emléklapot és két pedagógusi díjat adtak át, illetve Dunaszerdahely díszpolgári címét is odaítélték.

 

A Dunaszerdahely Város Díszpolgára címet Strédl Terézia több évtizedes alkotói munkásságáért, Dunaszerdahely város jó hírnevének terjesztéséért, valamint a pedagógia területén kimagasló munkája elismeréseként vehette át. A Selye János Egyetem Tanárképző Karának tanszékvezetője ma már nem Dunaszerdahelyen él, de a mai napig szorosan kötődik a városhoz, és gyakran megfordul a járási székhelyen.

 

Pro Urbe-díjakat a társadalmi élet, a kultúra és a sport kategóriákban osztottak ki

Petényi György, a Dunaszerdahelyi Sakk Klub elnöke a sport területén elért több évtizedes kimagasló szakmai munkája elismeréseként vehette át a rangos kitüntetést. Klubelnöki tevékenysége alatt a dunaszerdahelyi sakkozók háromszor nyerték meg a legfelsőbb szlovák csapatbajnokságot, az extraligát, és négyszer a második helyen végeztek. Emellett a Sakkcsapatok Európa Kupájában is több alkalommal szerepeltek, ahol szintén kiváló eredményekkel büszkélkedhetnek.

 

Kanovits György, a városi televízió szerkesztője a társadalmi élet területén elért kimagasló munkája elismeréseként érdemelte ki a díjat. Az újságíró 26 évig volt önkormányzati képviselő, két választási ciklusban a városi tanács tagjaként is tevékenykedett. Több városi szakbizottságban dolgozott a város fejlesztéséért.

Pro Urbe-díjjal tüntették ki in memoriam Antal Andrást a kultúra területén elért kiemelkedő munkája elismeréseként. A II. világháború után ő volt Dunaszerdahely krónikaírója. Járta a levéltárakat külföldön és belföldön is, gyűjtötte a város és a környék adatait, emlékeit, tárgyait. Kezdeményezte és segítette az első dunaszerdahelyi múzeum létrejöttét. A díjat unokája, Weisz Julianna vette át.

Három Polgármester-díjat adtak át

Az elismerést kiérdemelte a Minit Slovakia vállalat, a díjat a cég egyik ügyvezető igazgatója, Ambrovics László vette át. A vállalat ismertségét és elismertségét a pékipari termékek minőségének, a kiváló gyártási technológiának és a magas szinten nyújtott szolgáltatásoknak köszönheti. Több terméke elnyerte a szlovák minőségi védjegyet, és a régió TOP 10 vállalkozása közé került. Tavaly tűz ütött ki az egyik gyártócsarnokukban, a kár mértéke több millió euró volt. Ennek ellenére a vállalat nem szűnt meg, hanem megtartotta mind a 350 alkalmazottját. Az újjáépítés során modernebb technológiák beszerelése történik.

 

Polgármester-díjban részesült a DAC 1968-as futballcsapata legendás sportsikere elismeréseként. A gárda az 1967/68-as idényben Ján Greššo vezetőedző irányításával feljutott a divízióba, amely akkoriban az országos harmadik vonalat jelentette Csehszlovákiában.

 

Hájos Zoltán polgármester díjjal ismerte el a Novus Ortus Diákszínpad 15 éves tevékenységét is. A csoport az amatőr színjátszás terén kimagasló eredményeket ért el. Számos hazai és külföldi fesztiválon vett részt, ahol több díjjal és kimagasló értékeléssel jutalmazták a csoportot.

 

Dunaszerdahely polgármestere idén két emléklapot adott át. Elismerésben részesítette Dionýz Bergmannt, aki meghonosította és népszerűvé tette a sportgimnasztikát a város középiskoláiban. A másik díjazott Ronald Suchý, a dunaszerdahelyi kórház baleseti sebészetének orvosa, aki a traumatológiai osztály fejlesztéséért dolgozott több évtizeden keresztül.

 

Az Év pedagógusát is kihirdették

Többéves hagyomány, hogy a város díjak átadásakor tüntetik ki az Év pedagógusát is. Ezt a díjat a szakma Mészáros Mártának, a Dunaszerdahelyi Magángimnázium szlovák-francia szakos pedagógusának ítélte oda.

Az Év pedagógusa díj mellett a városi önkormányzat kulturális bizottsága kezdeményezte, hogy a nagyközönség, jelenlegi diákok, volt tanítványok és szülők is szavazhassanak arról, hogy ki a legnépszerűbb pedagógus. A legtöbb szavaztot Kiss Ildikó, a Halpiac téri óvoda óvónője kapta, így ő lett az Év pedagógusa-díj közönségdíjasa.