Ünnepélyesen átadták Dunaszerdahely rózsakertjét

Nyomtatóbarát változatPoslať e-mailom

Június 8-án ünnepélyesen átadták a nyilvánosságnak Dunaszerdahely első rózsaparkját a Rózsaliget lakónegyedben. Az eseményen Horváth Zoltán alpolgármester mondott ünnepi beszédet, aki örömmel hangsúlyozta, hogy a rózsákról elnevezett lakótelep parkjában ismét rózsák illatoznak. Egyúttal reményét fejezte ki, hogy a rózsakert a lakosok kedvelt pihenőhelye lesz, amelyre a dunaszerdahelyiek büszkék lehetnek, és remélhetőleg vigyáznak is majd rá.

Antal Ágota városi képviselő beszédében arra hívta fel a figyelmet, hogy Dunaszerdahely kincseit fel kell fedezni, és példaként állítva meg kell mutatni a nagyközönségnek. A városban élő Győry Szilveszter európai hírű rózsanemesítő is egy ilyen kincs, aki életének egy részét e virágok nemesítésének szentelte. A rózsakert mintegy 1200 m2-es területén közel 900 rózsatövet ültetnek ki, ebből több mint 100 Győry Szilveszter saját nemesítésű rózsafajtája, a többi a nagy magyar nemesítő, néhai Márk Gergely rózsája. A rózsák kiültetése ősszel folytatódik, akkor újabb 80 fajtájú 400 rózsatövet ültetnek az ágyásokba.

Győry Szilveszter a virágok királynőjének tartja a rózsát. Az ünnepségen kiemelte, hogy a török hódoltság idején számos rózsakertet hoztak létre, ezek közül az egyik leghíresebb Gül Baba török dervis rozáriuma volt Budán. "A rózsakertek akkor is szép díszei voltak a városoknak, ma arra kell törekedni, hogy ez ugyanígy legyen" – mondta a rózsanemesítő.

Győry Attila, a rózsanemesítő fia elmondta, hogy aki kilátogat a dunaszerdahelyi rozáriumba, egy történelmi időutazás részese lehet, hiszen a rózsák jeles magyar személyiségek nevét viselik. A látogatók jelképesen találkozhatnak Esterházy Jánossal, Jehuda Aszáddal vagy Csaplár Benedekkel.

A rózsakert átadó ünnepségén a szalagot Antal Ágota városi képviselő és Győry Szilveszter rózsanemesítő vágta át. A rozárium kivitelezését a Municipal városi cég végezte, a munkálatok összköltsége közel 35 ezer euró volt, amit az önkormányzat különített el erre a célra a városi költségvetésből.