Vállalkozók elektronikus postafiókjukba kapják a végzést

Nyomtatóbarát változatPoslať e-mailom
Vállalkozók elektronikus postafiókjukba kapják a végzést

Dunaszerdahelyen az idén április utolsó hetében kezdik kézbesíteni a jogi és természetes személyeknek az ingatlanadóra vonatkozó határozatokat. A dunaszerdahelyi lakosoknak májustól kezdik postázni a végzéseket az ingatlanadó és a hulladékdíj kivetéséről.

Újdonság, hogy azok a cégek /jogi személyek/, akik a cégjegyzékben szerepelnek, már az aktivált elektronikus postafiókjukba is megkapják a határozatot. Nekik a törvény értelmében 2017. július 1-től saját elektronikus postafiókot kellett aktiválniuk. A Dunaszerdahelyi Városi Hivatal azonban felhívja ezen jogi személyek figyelmét arra, hogy hivatalosnak az elektronikus postafiókba megküldött adóhatározat tekinthető, míg a postai küldeményként továbbra is kézbesített nyomtatott változat csak tájékoztató jellegű.

A természetes személyek­vállalkozók és a lakosok változatlanul csak nyomtatott formában kapják meg az adókivetésre vonatkozó végzést, mivel az ő esetükben még nem kötelező az elektronikus postafiók megnyitása.

Akárcsak tavaly, a lakosoknak a hamarosan kézbesítendő adókivetési határozatokhoz az idén sem mellékelnek csekket a borítékban, amin eddig a postán befizethették az adókat és illetékeket. A befizetés úgy, mint tavaly a városháza pénztárában lehetséges készpénzben, vagy átutalással, vagy csekken a postán. Pápay Zoltán, a Pénzügyi és Vagyonkezelési Főosztály vezetője megerősítette, hogy ha netán sorok fognak kialakulni a pénztárnál, akkor a hivatal rugalmasan készen áll további pénztár megnyitására.

A gyorsabb ügyintézést a Városi Hivatal pénztárában a tavaly felszerelt vonalkód-leolvasó teszi lehetővé. Az adóvégzések tavalytól el vannak látva QR kóddal és vonalkóddal is, a Városi Hivatal kasszáját is felszerelték egy vonalkód-leolvasóval. A vonalkód leolvasóval azonnal megjelenik a befizetés és rögtön kinyomtatható az igazolás a befizetésről. A befizetésnek ez a módja sokkal olcsóbb, míg ezzel szemben a csekken történő postai befizetéskor negyven centet felszámolnak postai illetékként. A kód ellenében megvalósuló befizetés előnyösebb, mert sem a polgárnak, sem a városnak nem keletkezik illetékfizetési kötelezettsége.

Az internet bankinget használók is teljesen ingyenesen tudják elvégezni az átutalásokat a városnak, természetesen, sorban állás nélkül és illetékmenetesen.  Erre az idő- és pénztakarékos megoldásra szeretné ösztönözni a lakosokat a Városi Hivatal is.

Aki továbbra is ragaszkodik a csekken történő készpénzes befizetéshez, az a városházán az információs pultnál átveheti a szükséges csekkeket és kitöltésük után a postán is befizetheti az adót, vagy az illetéket.

A Városi Hivatal kétnyelvű kommunikációja az idén is folytatódik. A tavalyi évhez hasonlóan az adókivetési határozatok az idén is kétnyelvűek lesznek. Tavaly vezették be először a kétnyelvű nyomtatványok kiadását, amelyeken magyarul is olvasható volt a szöveg. (pve)