Városunk polgármestere a köztársasági elnök fogadásán

Nyomtatóbarát változatPoslať e-mailom

Dunaszerdahely polgármestere is részt vett Pozsonyban azon a múlt heti fogadáson, amelyet Andrej Kiska államfő ad immár negyedik éve az elnöki palotában a helyi önkormányzatok vezető képviselőinek.

Hájos Zoltán polgármester elmondta, hogy a mintegy 120 meghívott részvételével lezajlott ünnepi összejövetelre a Szlovákiai Városok és Falvak Társulása Tanácsának tagjain kívül meghívták a járási székelyű városok polgármestereit is.

A találkozón Andrej Kiska köszöntőjében eredményes új esztendőt kívánt a jelenlévőknek. Fontosnak tartotta, hogy találkozzon a helyi önkormányzatok vezető képviselőivel, mert mint mondta, „ők tudják a legjobban, hogy milyen gondok nyomasztják leginkább az embereket városaikban, a városközpontokban, az elővárosokban és az egyes városrészekben.” Andrej Kiska hangsúlyozta, hogy a településeknek fontos szerepük van a színvonalas oktatás biztosításában, hiszen hozzájuk tartoznak az alapiskolák. De ugyanilyen pótolhatatlan feladatot látnak el a helyi önkormányzatok más területeken is, így az idősgondozás biztosításában, a szociális szempontból hátrányos helyzetűek támogatásában, beleértve a roma közösségek felkarolását és a hajléktalanok segítését is. Az államfő az újévi találkozón rámutatott a szolidaritás szükségességére.

Az idén esedékes helyhatósági választások kapcsán Andrej Kiska hangsúlyozta, bízik abban, hogy a választásokat megelőző versengésben gyűlöletkampányok nem fogják fokozni a társadalom polarizálódását. „Legyen az önkormányzati választás a jó ötletek, a jó gondolatok versenye, a számvetés arról, hogy mit értek el önök a településeken és mit akarnak elérni a jövőben”- jelentette ki az államfő. Andej Kiska méltatta a városi hivatalokban dolgozók munkáját is, akik naponta kapcsolatba kerülnek a polgárokkal és színvonalas szolgáltatásokat nyújtanak nekik. Sok sikert kívánt ehhez a felelős munkához.

A szlovák köztársasági elnök az újévi fogadáson végezetül mindenkinek sok szerencsét, egészséget és erőt kívánt. A jelenlévő polgármestereknek azt kívánta, hogy szerepeljenek eredményesen az évvégén esedékes választásokon. Michal Sýkora, a Szlovákiai Városok és Falvak Társulásnak elnöke a társulás nevében szintén azt a reményét fejezte ki, hogy a polgármesterek sikeresen szerepelnek majd a választásokon és boldog, eredményekben gazdag újévet kívánt nekik.    (pve)