Zöldebb Dunaszerdahely - faültetéssel az élhetőbb városért

Nyomtatóbarát változatPoslať e-mailom
Zöldebb Dunaszerdahely - faültetéssel az élhetőbb városért

Ültessünk fát a jövőért elnevezéssel faültetési programot indított útjára a városi önkormányzat. A programba a városban működő civil szervezetek is bekapcsolódhatnak, a Baba-mama klub néhány tagja elsőként aktívan szerepet is vállalt. A faültetés célja, hogy a jövő generációja egy zöldebb városban és kevésbé szennyezett környezetben élhessen. Emellett fontos célkitűzés a parkosítás és az éghajlatváltozás negatív hatásainak enyhítése is, vagyis az árnyékos területek növelése.

Októberben két helyszínen ültettek ki fákat Dunaszerdahelyen. Elsőként a Szent István téren, ahol 11 kőrissel gazdagodott a park. A második helyszín az állomás melletti park volt, ahova összesen 14 facsemetét, köztük platánt, gyertyánt és juhart ültettek ki a városvezetők a fiatal szülőkkel közösen. A város zöldterületeinek gyarapítását szolgáló program során a következő években 200 fát, valamint 100 díszbokrot ültetnek ki a város egyes pontjain.

A városi közterület-fenntartó cég a városvezetéssel közösen egy koncepciót dolgozott ki: felmérték azokat a helyszíneket, köztük parkokat, utcákat és lakónegyedeket, ahova új fákat ültethetnek ki. A program részeként a beteg és veszélyes fákat pedig újakkal pótolják. Minden esetben tájhonos fákat ültetnek ki, valamint arra is ügyelnek, hogy az ágak ne ütközzenek a vezetékekkel. Új fák kiültetésére legközelebb tavasszal kerül sor.