Csallóközi Vásár

Dunaszerdahely nevében is benne van a szerdai vásárok gyakorlata. Ezt a hagyományt 1980-ban elevenítették fel, s két év kihagyásával (2020-ban és 2021-ben, a pandémiával kapcsolatos korlátozások miatt nem lehetett megvalósítani) minden év szeptemberében a Vásártér - szabadidőpark megtelik az ínycsiklandó ételekre, italokra vágyók, koncertkedvelők, jó társaságra igényt tartók tömegeivel. A hazai és külföldi vásárosok, kézművesek csütörtöktől vasárnapig kínálják portékájukat, ellátogatnak hozzánk testvérvárosaink, az érdeklődőket Kézművesek utcája és Borkorzó várja tárt karokkal.

Dunaszerdahely 1256-ban kapta nevét (Syridahel), amelyben megörökítették a szerdai vásártartás jogát. Ma már csallóközi a vásár, hiszen nemcsak város, hanem az egész járás, az egész régió kézművesei, hagyományőrzői részt vesznek a rendezvényen.

1980-ban az akkori városi és járási vezetők szervezték meg az első vásárt. Ennek formája és tartalma eltért a mostani vásárokétól, a lényeg azonban már akkor is az volt, hogy összehozza a dunaszerdahelyieket és a járásbelieket. A régi vásárokban az akkori állami üzletek vezetői olyan portékát kínáltak, amelyet általában az üzletekben nem lehetett megvásárolni, esetleg csak pult alól lehetett beszerezni. Mára a regionális vásár nemzetközi figyelmet felkeltő kulturális és gasztronómiai fesztivállá nőtte ki magát.

A negyvenedik Csallóközi Vásár 2022-ben valósult meg. Több oknál fogva különleges volt: már szerdán elkezdődött, tisztelegve a régi hagyomány előtt; a két pandémiás év után végre ismét felszabadult örömünnepet tölthettek együtt a látogatók; valamint első ízben valósult meg a vásár a felújított szabadidőpark főterén.