CULTACROSS 1601/1.1/041

CULTACROSS 1601/1.1/041

Befejeződtek a beruházási munkálatok a termálfürdő területén


A beruházás az Interreg V-A Szlovákia-Magyarország Együttműködési Program keretén belül meghirdetett „Természet és Kultúra” című prioritási tengely Cultacross (SKHU/1601/1.1/041) megnevezésű pályázat keretében valósult meg.
Az Arrabona EGTC 2016 őszén sikeresen pályázott az Interreg V-A Szlovákia-Magyarország Együttműködési Program keretén belül meghirdetett „Természet és kultúra” című prioritási tengelyének felhívására. A „Cultacross” projekt fő célkitűzése Győr és Dunaszerdahely, mint projekt partnerek közötti kulturális együttműködésük fejlesztése és a kulturális turizmushoz kapcsolódó rendezvények, helyszínek infrastrukturális fejlesztése.
A projekt célja Győr, Dunaszerdahely és a régió gazdag kulturális örökségének jobb kihasználása a városok kulturális repertoárjának fejlesztésével, helyi művészek, döntéshozók, a civil társadalom és vállalkozók innovatív együttműködésére támaszkodva, valamint a meglévő szolgáltatások magasabb színvonalra emelése kisléptékű infrastrukturális beruházással, a meglévő felszerelések fejlesztésével.
A projekt vezető partnere az Arrabona EGTC további projekt partnerek Dunaszerdahely Városa és Győr Megyei Jogú Városának Önkormányzata. A partnerek közös kihívása a régióba érkező látogatók számának növelése és itt töltött idejének meghosszabbítása. A projekt fő célja Győr, Dunaszerdahely és a régió gazdag kulturális örökségének jobb kihasználása a városok kulturális repertoárjának fejlesztésével, helyi művészek, döntéshozók, a civil társadalom és vállalkozók innovatív együttműködésére támaszkodva. Évente több nagyobb és kisebb kulturális rendezvénynek ad otthont a projekt keretében a két város. A kulturális és szabadidős programok a határmenti együttműködés keretében jól összekapcsolhatók, hiszen Győr és Dunaszerdahely igen közel fekszik egymáshoz. Győr pezsgő kulturális élettel büszkélkedhet a régióban, míg Dunaszerdahely gazdag szabadtéri programokat kínál. A kulturális élet és a természeti örökség összefonódása együttes népszerűsítésével tervezzük szélesebb rétegek érdeklődését felkelteni. A régió látogatószámának növekedése eredményeképp várhatóan nő a foglalkoztatottság, a helyiek életszínvonala, ami végső soron a régióhoz való szorosabb kötődést eredményez.
Dunaszerdahely Város, mint projekt partner a pályázati támogatás segítségével szeptemberben befejezte az építkezési munkálatokat a termálfürdő területén. A tó, amely ezidáig kihasználatlan volt a revitalizációt követően látványosan bővíti a termálpark által nyújtott szolgáltatásokat, mivel megvalósult a tó tiszítása, illetve a fürdésre is alkalmas tómeder megfelelő kialakítása. A beruházás során egy 52 m hosszú, 3 m széles fahíd épült, mely összeköti a partot a tó közepén elterülő, csaknem fél hektáros szigettel. Másik jelentős létesítmény a hatszög alakú fedett viziszínpad, melyen különböző programok, zenei és kulturális produkciók megvalósításának nyújt lehetőséget.
A színpaddal szemben kialakításra került egy 190 személy befogadására alkalmas nézőtér – napozó, illetve pihenőhely.
(„Az Interreg V-A Szlovákia-Magyarország Együttműködési Program honlapja: www.skhu.eu”
„Jelen aloldal tartalma nem feltétlenül tükrözi az Európai Unió hivatalos álláspontját.”)

CULTACROSS 1601/1.1/041

Végéhez közeleg az építkezés a dunaszerdahelyi termálfürdőben

Az építkezés 2019 tavaszán vette kezdetét a dunaszerdahelyi termálfürdőben, melynek keretében a fürdő területén található tó revitalizációja történik. A Cultacross (SKHU/1601/1.1/040) néven futó pályázat az Interreg V-A Szlovákia-Magyarország Együttműködési Program keretén belül valósul meg, melyben az Arrabona EGTC, Dunaszerdahely Városa, valamint Győr Megyei Jogú Városának vállalt partnerséget. A projekt célja Győr, Dunaszerdahely és a régió gazdag kulturális örökségének jobb kihasználása a városok kulturális repertoárjának fejlesztésével, helyi művészek, döntéshozók, a civil társadalom és vállalkozók innovatív együttműködésére támaszkodva, valamint a meglévő szolgáltatások magasabb színvonalra emelése kisléptékű infrastrukturális beruházással, a meglévő felszerelések fejlesztésével.
Dunaszerdahely esetében az infrastrukturális beruházás során egy 52 m hosszú, 3 m széles fahíd épül, mely összeköti a partot a tó közepén elterülő, csaknem fél hektáros szigettel. Másik jelentős létesítmény a hatszög alakú fedett víziszínpad, melyen különböző programokkal, koncertekkel, előadásokkal várják a nagyérdeműt. A színpaddal szemben kialakításra kerül egy 190 személy befogadására alkalmas nézőtér.
Az építkezés jelenlegi fázisában a tó tisztítása és a meder kialakítása már megtörtént, a sziklák is elhelyezésre kerültek. A híd és a színpad cölöpözésére, a tartószerkezetek kialakítására is sor került a nyár folyamán, helyükre kerültek a villanyvezetékek és a csatornázás is elkészült. A munka továbbra is folyamatos, a színpad – a tetőszerkezetet leszámítva – késznek mondható. A felület lekövezése is szépen halad, a terasz deszkaburkolatának kivitelezése ugyancsak a felénél jár. A híd elemeinek gyártása is folyamatban van, miközben a nézőtér építésén is szorgos kezek munkálkodnak.
A projekt ugyan hivatalosan 2019. 12. 31 – én zárul, de a főbb látványos elemek várhatóan már augusztus végére elkészülnek.

A pályázat kivitelezése elkezdődött

2019.04.16 – án sikeresen zárult a SKHU/1601/1.1/041 azonosító számú CULTACROSS pályázat közbeszerzése, illetve annak ellenőrzése. A támogatás segítségével a Thermalpark területén található tó revitalizációja valósul meg. A közbeszerzési eljárás nyertese a LATTI – EXTRA spol. s.r.o. Április 17-én kezdetét vette az építkezés.

CULTACROSS 1601/1.1/041

Kezdetét veszi az építkezés a dunaszerdahelyi termálfürdőben
A nagyszabású építkezés a Cultacross (SKHU/1601/1.1/04) projekt keretében valósul meg, mely lehetőségre az Arrabona EGTC 2016 őszén sikeresen nyújtott be projekt javaslatot. A fejlesztés az Interreg V-A Szlovákia-Magyarország Együttműködési Program keretén belül meghirdetett „Természet és Kultúra” című prioritási tengelyhez kapcsolódóan valósulhat meg.
A „Győr és Dunaszerdahely kulturális együttműködésének fejlesztése” címet viselő projekt teljes költségvetése: 974 201, 71 €, mely konzorciumi formában az Arrabona EGTC mint vezető partner, Dunaszerdahely Városa és Győr Megyei Jogú Városának Önkormányzata, mint projektpartnerek részvételével zajlik.
A projekt célja Győr, Dunaszerdahely és a régió gazdag kulturális örökségének jobb kihasználása a városok kulturális repertoárjának fejlesztésével, helyi művészek, döntéshozók, a civil társadalom és vállalkozók innovatív együttműködésére támaszkodva, valamint a meglévő szolgáltatások magasabb színvonalra emelése kisléptékű infrastrukturális beruházással, a meglévő felszerelések fejlesztésével.
Dunaszerdahely esetében az infrastrukturális fejlesztés a fürdő területén található tó revitalizációját érinti, míg Győr esetében kulturális rendezvények alkalmával hasznosítható faházak beszerzésére került sor. A fürdő területén elterülő tó ezidáig kihasználatlan volt, a revitalizációval viszont szeretnék feltárni a benne rejlő rekreációs lehetőségeket, színesítve ezzel a termálpark által nyújtott kínálatot. Az építkezés a tereprendezéssel vette kezdetét, amit egy 52 m hosszú, 3 m széles fahíd megépítése követ, mely összeköti a partot a tó közepén elterülő, csaknem fél hektáros szigettel. Másik jelentős létesítmény a hatszög alakú fedett víziszínpad, melyen különböző programokkal, koncertekkel, előadásokkal várják a nagyérdeműt. A színpaddal szemben kialakításra kerül egy 190 személy befogadására alkalmas nézőtér.
A kulturális és szabadidős programok a határmenti együttműködés keretében jól összekapcsolhatók, hiszen Győr és Dunaszerdahely igen közel fekszik egymáshoz. Győr pezsgő kulturális élettel büszkélkedhet a régióban, míg Dunaszerdahely gazdag szabadtéri programokat kínál. Az Arrabona EGTC szervezésében megvalósuló műhelymunkák végig kísérik az egész projektet, melynek eredményeképpen Győr és Dunaszerdahely város együttműködésében egy, a kulturális programkínálatot előtérbe helyező konkrét turisztikai attrakció jön létre. Ezen produktum népszerűsítéséhez járul hozzá a közös ajánlási rendszer, online és print formátumú kiadványok, IT platform kidolgozása és elkészítése. A látnivalókban, ill. programokban gazdag helyszínek több turistát vonzanak a térségbe, több lesz a szállóvendég, növekszik a vásárlói fogyasztás, ami kedvezően befolyásolja az egyes gazdasági ágakat (vendéglátás, turizmus, kereskedelem).
A projekt hivatalosan 2019. 12. 31 – én zárul.
Projekt teljes költségvetése: 974 201, 71 €
Projekt futam ideje: 24 hónap
Az ERDF hozzájárulás összege: 828 071, 44 €
Állami hozzájárulás összege: 97 420, 16 €
Arrabona EGTC teljes költségvetése a projektben: 230 836, 04 €
Arrabona EGTC önereje (5%) a projektben: 11 541, 8 €
Dunaszerdahely Város teljes költségvetése: 466 144 €
Dunaszerdahely önereje (5%) a projektben: 23 307,2 €
Győr MJVÖ teljes költségvetése a projektben: 277 221,67 €
Győr MJVÖ önereje (5%) a projektben: 13 861, 08 €

Győr és Dunaszerdahely kulturális együttműködésének fejlesztése
Az INTERREG V-A Szlovákia-Magyarország Együttműködési Program, „Természet és kultúra” című prioritástengely keretén belül, „A határtérség vonzerejének fokozása” című specifikus célkitűzéshez tartozóan az Arrabona EGTC, Dunaszerdahely Város és Győr Megyei Jogú Város Önkormányzat részvételével konzorciumi pályázatot nyújtott be „Győr és Dunaszerdahely kulturális együttműködésének fejlesztése” címmel.
A pályázatok benyújtásának időpontja: 2016. november 2.
A pályázat azonosítója: SKHU/1601/1.1/041
Projekt megnevezésének rövidítése: CULTACROSS
Projekt teljes költségvetése: 974 201, 71 €
Projekt futamideje: 24 hónap.
A támogathatósági döntés várható időpontja: 2017. május
Az ERDF hozzájárulás összege: 828 071, 44 €
Állami hozzájárulás összege: 97 420, 16 €
Arrabona EGTC teljes költségvetése a projektben: 230 836, 04 €
Arrabona EGTC önereje (5%) a projektben: 11 541, 8 €
Dunaszerdahely Város teljes költségvetése: 466 144 €
Dunaszerdahely önereje (5%) a projektben: 23 307,2 €
Győr MJVÖ teljes költségvetése a projektben: 277 221,67 €
Győr MJVÖ önereje (5%) a projektben: 13 861, 08 €
Az Arrabona EGTC által a projektben vállalt feladatok bemutatása: A Cultacross projekt támogatása esetén a két város között létrejövő aktív kulturális, turisztikai együttműködés szervezett formában történő koordinálása és irányítása az Arrabona EGTC feladatvállalásai között szerepel. Ennek keretében a turisztikai szakértő támogatásával létrehozza a Kulturális Akció Csoportot, melynek tagjai Győr és Dunaszerdahely meghatározó művészeti és kulturális társaságainak és szervezeteinek a képviselői, továbbá az EGTC turisztikai szakértői lesznek. A KACS eredményes tevékenységének és az EGTC szakmai támogatásának eredményeképpen a két partnerváros között aktív, színes programsorozat jön létre, melynek célja, hogy a régióba érkező látogatók, megismerve a két város nyújtotta lehetőségeket, minél több szabadidőt töltsenek el itt. Az Arrabona EGTC szervezésében megvalósuló műhelymunkák végig kísérik az egész projektet, melynek eredményeképpen Győr és Dunaszerdahely város együttműködésében egy, a kulturális programkínálatot előtérbe helyező konkrét turisztikai attrakció jöhet létre. Ezen produktum népszerűsítéséhez járul hozzá a közös ajánlási rendszer, online és print formátumú kiadványok, IT platform kidolgozása és elkészítése. A fenti feladatokon túl az Arrabona EGTC látja el a kötelező menedzsment, illetve kommunikációs feladatok teljesítését a projekt futam ideje alatt.
A projekt rövid összefoglalása: A projektpartnerek közös kihívása a régióba érkező látogatók számának növelése és itt töltött idejének meghosszabbítása. A projekt fő célja Győr, Dunaszerdahely és a régió gazdag kulturális örökségének jobb kihasználása a városok kulturális repertoárjának fejlesztésével, helyi művészek, döntéshozók, a civil társadalom és vállalkozók innovatív együttműködésére támaszkodva. A projekt célja a meglévő szolgáltatások magasabb színvonalra emelése kisléptékű infrastrukturális beruházással, valamint a meglévő felszerelések fejlesztésével. A projekt eredményeként színesítjük a meglévő kulturális és fesztivál kínálatot a két város közös programjaival kibővítve. Az projekt keretében felállított kulturális akciócsoport egy közös kulturális akcióterv kidolgozásával segíti a meglévő kulturális felhozatal népszerűsítését és a kínálat bővítését. A hagyományos kulturális események első vagy utolsó napja a kevesebb tapasztalattal rendelkező partnervárosban lesznek megtartva, ezzel elősegítve a gyakorlati tudás átadását. A kulturális eseményeket utaztatni is fogjuk a két partner között, hogy a kínálatot így is bővítsük és színesítsük. A kezdeményezések hatására növekedni fog a régióba érkezők száma és az itt eltöltött szabadidős tevékenységek hossza (ami a vendégéjszakák számában nyilvánul meg). Évente több nagyobb és kisebb kulturális rendezvénynek ad otthont a projekt keretében a két város. A kulturális és szabadidős programok a határmenti együttműködés keretében jól összekapcsolhatók, hiszen Győr és Dunaszerdahely igen közel fekszik egymáshoz. Győr pezsgő kulturális élettel büszkélkedhet a régióban, míg Dunaszerdahely gazdag szabadtéri programokat kínál. A kulturális élet és a természeti örökség összefonódása együttes népszerűsítésével tervezzük szélesebb rétegek érdeklődését felkelteni. A régió látogatószámának növekedése eredményeképp várhatóan nő a foglalkoztatottság, a helyiek életszínvonala, ami végső soron a régióhoz való szorosabb kötődést eredményez.

Az Interreg V-A Szlovákia-Magyarország Együttműködési Program honlapja: www.skhu.eu

 „Jelen aloldal tartalma nem feltétlenül tükrözi az Európai Unió hivatalos álláspontját.”