Mikor kötelező az eb csipezése?

Nyomtatóbarát változatPoslať e-mailom
Mikor kötelező az eb csipezése?

A szlovák parlament törvénymódosítása értelmében 2014. január 1- től ismét önkéntes a kutyák, macskák és vadászgörények azonosító csippel történő megjelőlése. A jogszabályváltozással összhangban Dunaszerdahely városának ebtartással és csipezéssel kapcsolatos általános érvényű rendeletét is módosította  a városi képviselő-testület.

A mikrocsip beültetése jelenleg két esetben kötelező:  a tenyészetből eladásra szánt kutyák esetében és ha külföldre visszük a házi kedvencet. Ez esetben szükség van kutyaútlevélre is.

Dunaszerdahelyen a csipezést a Sport utca 76. szám alatti állatorvosi rendelő végzi. De csak azok jogosultak a városi rendelet értelmében az ingyenes csipezésre, akik maradéktalanul befizették az illető évre az ebadót. A kutya ennek a szolgáltatásnak a részeként ingyenesen kutyaútlevelet, petpassot is kap. A rendelőben a kutya tulajdonosa köteles bemutatni a személyi igazolványát és a kutya oltási bizonyítványát. Dunaszerdahelyen az 1790 nyilvántartott kutyából eddig 1470-et láttak el csippel. A csipezés hasznosnak bizonyult, mert több esetben elősegítette az elkóborolt kutya gazdájához való visszajuttatását. A kutyákat továbbra is kéthónapos koruk után be kell jelenteni a Dunazserdahelyi Városi Hivatalban, az ebadó fizetése pedig hathónapos kortól kötelező.