Szemétdíj: ki kérhet csökkentést?

Nyomtatóbarát változatPoslať e-mailom
Szemétdíj: ki kérhet csökkentést?

 Szemétdíj: ki kérhet csökkentést?

Az alábbiakban összefoglaljuk a tudnivalókat arról, hogy a hatályos városi rendelet értelmében Dunaszerdahelyen ki jogosult a közületi hulladék begyűjtéséért és elszállításáért fizetendő illeték, tehát a szemétdíj csökkentésére a 2014-es évre. Felhívjuk az  érintett polgárok figyelmét arra, hogy  az erre vonatkozó kérelmet mielőbb adják be a igazolásokkal együtt a városházán a központi ügyfélfogadó irodában a 3. számú ablaknál. Erre amiatt van szükség, hogy a Városi Hivatal részéről a közeli hetekben kiállítandó végzésen már a csökkentett összeget tüntethessék fel. További információk: 031/590-39 51.

Azok a lakosok, akik több mint 90 napot nem tartózkodnak Dunaszerdahelyen, kérelmezhetik a szemétdíj csökkentését a napi és személyenként 0,077 eurós tarifáról 0,0066 euróra, de csak abban az esetben, ha ezt hitelt érdemlő, 2014-ben kiállított okiratokkal igazolják. 

Diákok esetében az alábbi dokumentumokkal kell igazolni a jogosultságot:

-ha 80 kilométernél nem távolabb tanulnak Dunaszerdahelytől, ez esetben szükséges mellékelni az iskolalátogatási igazolást, az ottani átmeneti elszállásolásról szintén kell igazolás,

-ha 80 kilométernél messzebb tanulnak Dunaszerdahelytől, akkor csak az ottani iskolalátogatásról kell igazolást mellékelniük.

Azon adófizető esetében, aki:

-Dunaszerdahelyen kívül Szlovákia területén dolgozik és a munkavégzés helyszínén van elszállásolva, akkor kétféle igazolás szükséges: a munkaadótól az alkalmazásról valamint az  ottani elszállásolásról.

-külföldön tartózkodik és Dunaszerdahelyen kívül van elszállásolva, ez esetben szükséges az alábbi  igazolások valamelyike:

munkaadó igazolása, vízum, külföldi munkaközvetítő ügynökség igazolása, munkavállalói engedély, igazolás a külföldi egészségbiztosításról.

Annak az adófizetőnek, aki külföldön, Dunaszerdahelytől számított 60 km-es távolságon belül dolgozik, csatolnia kell  az igazolást az elszállásolásról vagy a bérleti szerződést.

Ha az adózó személy gépjárművezetőként dolgozik a teherfuvarozásban, szükséges a munkaadó igazolása arról, hogy hány munkanapot töltött  külföldön.

A többi esetben szükséges dokumentumok: igazolás a gyógykezelés időtartamáról, a szociális intézményben való tartózkodás időtartamáról, vagy a börtönbüntetés időtartamáról, eltűnt személy esetében a bűnüldöző szervektől igazolás, igazolás az átmeneti lakhelyről és az illeték megfizetéséről más községben, igazolás a lakás /ház/ nem lakott voltáról - ezt az ingatlan villanyfogyasztására vonatkozó faktúrával kell igazolni.

Fontos tudnivaló: A kérvényekhez csatolt magyar és cseh nyelvű igazolásokat nem szükséges fordíttatni. Angol és német nyelvű iratok esetében a Városi Hivatal önerőből ingyenesen elkészíti  a szövegek nem hivatalos fordítását. A többi nyelv esetében azonban csak a hivatalos fordítást fogadják el.