Tájékoztató a szelektív hulladékgyűjtésről

Nyomtatóbarát változatPoslať e-mailom

A HULLADÉK NYERSANYAG!!!

Dunaszerdahely Város Önkormányzata jelen szelektív hulladékgyűjtési tájékoztatóval szeretné megtenni az első intézkedést - azaz magyarázatot nyújtani, hogy milyen fontos is a hulladék keletkezésének korlátozása és végezetül pontos információt nyújtani minden háztartásnak a szelektív hulladékgyűjtésről, mégpedig pontosan hol és hogyan kell gyűjteni.
A tájékoztató tartalmazza az egyes csoportokról- anyagfajtákról szóló információkat, milyen csoportokba soroljuk a hulladékokat, hogyan és hol kell gyűjteni. Csak rajtunk múlik, hogy milyen mértékben tudunk élni e lehetőséggel Dunaszerdahely Város és lakosai érdekében. Ezért kedves lakosok, kérjük Önöket, hogy támogassák a szelektív hulladékgyűjtés általi gazdaságosabb hulladék felhasználás iránti törekvéseinket.
Egy átlagember mintegy 320 kg hulladékot termel évente. Az otthon keletkezett hulladékok a következő anyagfajtákból tevődnek össze, százalék szerinti megosztásuk:

Üveg, papír és műanyag hulladék elszállításának rendje >|

Üveg, papír és műanyag hulladék gyűjtőhelyei >|

A hulladéknak körülbelül 60%-a szelektálható, és nyersanyagként hasznosítható, amivel a természeti erőforrásokra gyakorolt fogyasztó társadalom nyomás csökkenéséhez járulunk hozzá, energiát spórolunk és megóvjuk a fákat.
Jelenleg Városunkban a kevert települési hulladék már 4 anyagfajta szerinti különválogatása működik.

PAPÍR - irodai papír, könyvek, füzetek, csomagoló papír, kartonok, dobozok, újságok, folyóiratok, színes csomagolópapír, kék színű, 1 100 l, felcímkézett – PAPÍR - szelektív gyűjtőkben tároljuk. Nem tárolunk benne italos doboz (tetrapak) csomagolást, zsírral és olajjal szennyezett papírt, fólia felülettel ellátott papírt.

MŰANYAG – PET üdítős palack, egyéb műanyag csomagolás és palackok, például tisztítószeres palackok, sárga színű, 1 100 l, felcímkézett – MŰANYAG - szelektív gyűjtőkben tároljuk. Nem tárolunk benne földdel, kémiai anyaggal szennyezett műanyagokat, zacskókat, zsákokat, táskákat, műanyag székeket, kemény műanyagokat.

ÜVEG – fehér és színes üveg, üvegek, befőttes üveg, ablaküveg, zöld színű, harang alakú 1 300 l, felcímkézett – ÜVEG - szelektív gyűjtőkben tároljuk. Nem tárolunk benne szennyezett üveget, tányért és porcelánt, dugókat és üvegben található maradványukat.
 

Dunaszerdahely Város az A.S.A. Slovensko, kft. társasággal együttműködve újabb hulladékgyűjtő edényeket helyezett el, a ruhaneműkre. A Város területén 12 db (1 edény térfogata kb. 2,5 m3) hulladék gyűjtőedény, előre meghatározott helyen kerül elhelyezésre.

A szolgáltatható edények maximális száma 1 db 2000 lakosra. Fontos megjegyezni, hogy az edények szolgáltatása, beleértve az elszállítást és karbantartást is a Város részére ingyenes. A fent említett hulladékfajtából évente több tonna termelődik Városunkban, amelyet másodlagosan is fel lehet használni, így végezetül a Város a hulladékgyűjtő edények elszállításához és tarolásához szükséges pénzeszközöket spórolhat meg. A megspórolt pénzeszközöket pedig további még hiányzó szelektív hulladékgyűjtésre alkalmas edény vásárolására lehet fordítani. A fent említett szeparációnak társadalmi jelentőségű célja is van – a begyűjtött anyagok felhasználása az ún. harmadik világ országaiban. Az egyes hulladékgyűjtő edények a következő helyeken kerültek elhelyezésre: 1. Kórház, Nagyabonyi út, 2. TESCO parkoló, 3. Hypernova parkoló, 4. Nyugdíjas otthon, Svoboda tábornok utca 1946, 5. Nyugdíjas otthon – Barátság tér, 6. Kék Duna Áruház, 7. Rózsa Ligeti Piac, 8. Fenyves, 9. Smetana Liget, 10. Szőlőskert utca- élelmiszerüzlet, 11. Műjégpálya mellett, 12. Sagax poliklinika.

Mi történik a hulladéktárolóban elhelyezett ruhaneművel?

Az A.S.A. Slovensko, kft. társasággal együttműködve Szlovákia városaiban és községeiben összegyűjtött ruhaneműt a társaság helyiségeiben tárolják, majd az újrahasznosító üzembe szállítják, ahol kézi osztályozáson megy keresztül. Az összegyűjtött ruhanemű mintegy 50% kerül Secon-hand üzletekbe és a harmadik világ országaiba, a fenn maradó részből pedig abszorbenseket, szigetelő lapokat, kárpitozást, matracokat stb. készítenek.

Miért is fontos a ruhanemű újrahasznosítása?

Minden olyan tevékenység és igyekezet fontos, amely segít a hulladéktárolóban elhelyezett hulladék mennyiségét csökkenteni. A ruhanemű gyűjtése, rendszerezése és újrahasznosítása ugyanolyan fontos a környezetvédelem szempontjából, mint egyéb másodlagos nyersanyaggal való rendelkezés. Szintén említésre méltó, hogy a ruhaneműk és egyéb textíliák szelektív gyűjtésének bevezetése az egyes községekben a Szlovák Köztársaság jóváhagyott, a 2011-2015 időszakra vonatkozó Hulladékgazdálkodási programjának tárgyát képezi.

Mi mindent lehet a ruhanemű gyűjtésére elhelyezett edényben tárolni?

A mi hulladékgyűjtő edényeinkbe, zsákba vagy műanyag táskába csomagolt, tiszta és száraz ruhaneműt lehet elhelyezni. (ruházat, lakás textília, cipő - párosan, öltözködési kiegészítők, játékok)

Milyen gyakorisággal kerül sor a tárolók kiürítésére?

A tárolók minden második héten kerülnek kiürítésre. Nagyon hálásak leszünk, ha a tárolók mellett elhelyezett dolgok illetve tároló körüli rendetlenség esetén értesítenek bennünket.

Ha további információra van szükségük, akkor kérhetik azt személyesen a Dunaszerdahelyi Városi Hivatal, Környezetvédelmi önálló alosztályának alkalmazottjainál, telefonon a +421 905 442 658 számon vagy e-mailben a következő címen gabor [dot] inczedi [at] dunstreda [dot] eu.